BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sok szabadság motivál

A rugalmasság már nemcsak a munkaidő vonatkozásában fontos, egyre többen igénylik és üdvözlik azt az új trendet, amelyben a munkaadók hetekkel megtoldják dolgozóik szabadságát.

Biztos vagyok benne, hogy mikor visszaérek, az iroda még egyben lesz – mondta a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, amikor augusztusban bejelentette, hogy két hónapos szülési szabadságra megy. A 33 éves amerikai programozó első gyermeke születésénél is két hónapig otthon maradt, és erre ösztönzi a Face­book-dolgozókat is, akik akár négy hónapos szabadságra is mehetnek.

Forrás: Shutterstock

Zuckerberggel ellentétben nem élt teljes fizetett szabadságának lehetőségével Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója, aki öt évvel ezelőtti terhessége után két héttel, majd ikerterhessége után nem sokkal újra munkába állt. Bejelentése csak a befektetőket nyugtatta meg, más körökben heves vitákat váltott ki. Mayer egyszerre testesítette meg az ideális dolgozó és a kolléganői iránt szolidaritást nem vállaló nő mintáját.

Jól látszik, hogy 180 fokos fordulatot vett a munkaerőpiac, hiszen a munkanélküliséget felváltotta a munkaerőhiány, most már nem a munkáltatók, hanem a munkavállalók válogathatnak. Színre lépett a Z generáció, amely új igényeket támasztva szemléletváltást kényszerít ki a cégekből.

A fiatalabb generációnak már nem elegendő a csapatépítő buli, az önfejlesztő tréning és az ingyenkávé ígérete, az otthoni munka és a rugalmas munkaidő is alapkövetelménnyé vált. Egyre fontosabbnak tűnik azonban a munka és a magánélet harmóniájának megteremtése és annak fenntartása is.

Ebben segít a két éven belül negyven országban kiterjesztett Global Family Leave nevű kezdeményezés, amely 140 ezer dolgozó válláról veszi le a terhet. A szabadságolási rendszert kiterjesztő program új gyermek érkezésénél, beteg hozzátartozó ápolásánál és közeli rokon elvesztése esetén is nagy segítséget jelenthet. A hamarosan nagyüzemben működő projekt ezzel kívánja erősíteni munkavállalóinak elkötelezettségét a működés alapelvei, a sokszínűség és az elfogadottság mellett – véli a Schneider Electric (SE). A vállalat nem titkolt szándéka, hogy az új feltételek biztosítása segítheti dolgozói megtartását és teljesítményük növelését. A vállalat hazai irodája 2018 januárjától biztosítja az új feltételeket, abban bízva, hogy a potenciális munkavállalók szemében is vonzóbbá válik a cég.

Jól sejti a pozitív végkifejletet az energiamenedzsment-cég: az Ernst & Young márciusi kutatásának egyik fő konklúziója, hogy megtérül, ha a vállalatok nagyobb szabadságot adnak a dolgozóknak a munka és a magánélet egyensúlyának megtartásához. A megkérdezett szervezetek 70 százaléka tapasztalt pozitív hatásokat a munkamorál területén, és 80 százalékuk a dolgozók teljesítményének javulásáról számolt be.

Nem az SE az egyetlen vállalat, amely egyedülálló juttatási csomaggal kedveskedik. A Microsoft magyar irodáiban a diákmunkától kezdve a nyugdíjba vonulásig érdemes lehet dolgozni, hiszen a cég támogatása minden életszakaszra kiterjed. A szoftvervállalatnál az édesanyák 24, az édesapák hat hét szabadságot vehetnek ki gyermekük születésekor, ebből húsz hétig bérük 100 százalékát kapják, négy héten át pedig csecsemőgondozási támogatásban részesülnek. A dolgozók ezenkívül négy hét ápolási szabadságra is jogosultak, ha súlyos beteg hozzátartozójukat kell gondozniuk.

Hazai cégek is csatlakoztak

Ötven vállalat kötelezte el magát az Európai Sokszínűségi Charta Magyarországnak, hogy támogassák a sokszínű munkahelyek kialakítását. Az uniós kezdeményezéshez olyan hazai cégek csatlakoztak, mint a Shell Magyarország, a Magyar Posta és a Magyar Telekom, valamint a Mol és a Magyar Államvasutak Zrt. A 2004-ben indult kezdeményezéssel a vezetők szemléletformálását, a humán erőforrás motiválását, valamint a kreativitás és az innováció növelését célozták. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.