BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős negyedévet várnak a Moltól

A héten hozza nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményeit a Mol. Az elemzők szerint erős negyedév áll a cég mögött, bevételei emelkedtek.

Pénteken, piacnyitás előtt teszi közzé idei harmadik negyedéves eredményeit a Mol. A magyar olajvállalat első féléves eredménye kiváló lett, a 183 milliárd forintos nettó profit az elmúlt tíz év legjobbja volt. Ennek alapján a csoport 2,3 milliárd dollár fölé módosította a 2017-re vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-előrejelzését, így a pénteki gyorsjelentés sokat elmond arról, hogy áll a vállalat a kitűzött célok elérésével. A szeptember 30-ig tartó 3 hónapban nem történt olyan világpiaci esemény, amely negatívan befolyásolná az eredményeket. Az olaj világpiaci ára emelkedik, a Brent jegyzése a héten 2 év óta először átlépte a 60 dolláros szintet, a finomítói marzsok emelkedtek, a harmadik negyedév pedig szokásosan erős az olajpiacon. Nem véletlen, hogy a Chevron, az ExxonMobil, az Eni és a Total is javuló eredményeket tett közzé a múlt hét végén.

A dollár gyengélkedése árthatott az olajipari vállalatnak, de bevételei emelkedtek
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az Erste Befektetési Zrt. szerint az eredmény elmarad majd a várakozásoktól, de csak azért, mert a jó üzleti teljesítmény indokolatlanul emelte meg az előrejelzéseket. Az Erste a Világgazdasággal közölte: az EBITDA terén bő 3 százalékos emelkedésre, a nettó nyereség tekintetében azonban enyhe, 0,5 százalékos visszaesésre számít éves bázison. Az elemzők kiemelik: a forint dollárral szembeni erősödése kiolthatja a magasabb világpiaci árakból eredő nyereségtöbbletet.

Az Erste elemzői szerint a kitermelési (upstream) üzletág 50 milliárd forintos tiszta EBITDA-t hozhat, míg a finomítói és értékesítési (downstream) üzletág 90 milliárdosat. A fogyasztói szolgáltatások szegmensétől is jó eredményt várnak, bár az innen származó nyereség elmaradhat a tavalyi azonos időszakitól. Az Erste ajánlása a papírokra továbbra is vétel 3750 forintos célár mellett. Pletser Tamás, a brókercég olajipari szakértője a Világgazdaságnak azt mondta: nem is a negyedéves eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy a társaság megemeli-e ismét az éves várakozásait, mint az első féléves jelentés után.

A Concorde is hasonló véleményen van: bár bővülésre számítanak éves alapon, ezek elmaradnak a piaci átlagtól. Az elemzők 52 milliárd forintos EBITDA-t várnak az upstream üzletágban és 88 milliárdosat a downstreamben, míg a fogyasztói szolgáltatások területén 32,5 milliárdot. Összességében 167,5 milliárd forintos tisztított EBITDA-ra számítanak, ami szintén elmarad a befektetői várakozásoktól. A nettó nyereségre vonatkozó előrejelzésük 67,3 milliárd forint.

A KBC Equitas optimista: prognózisuk szerint a Mol minden fontosabb eredménysoron növekedést érhetett el a bázisidőszakhoz képest. Az elemzők kiemelték, a dollár gyengélkedése ronthatott a számokon, de a magasabb olajár és a kivételesen erős finomítói környezet ezt ellensúlyozhatta. Számításaik szerint a Mol 13 százalékos tisztított EBITDA-növekedésről számol majd be harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Az upstream és downstream üzletág is növekedhetett, azon belül is elsősorban a finomításhoz kötődő tevékenység nőtt az amerikai hurrikánszezon miatt. A kiskereskedelemben és a gázszegmensben ezekhez képest mérsékeltebb bővülést várnak. A KBC az első 9 hónap alapján arra számít, hogy az olajvállalat felülteljesíti saját, 2,3 milliárd dollárt meghaladó éves várakozását. A szakértők bíznak az árfolyam-emelkedésben is, bár megjegyzik: 3200 és 3300 forintnál ellenállások húzódnak, de a 2950-3000-es szintnél erős támasz van. Szakértői véleményükben a stop-loss szintet az eddigi 2575 forintról 2700-ra emelték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.