BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem háromszázezren dolgoznak a digitális gazdaságban

Azok a nemzetgazdaságok, amelyek elhanyagolják a digi­tali­zációt, lemaradnak a globális versenyben, a szűken vett infokommunikációs és távközlési szektor (IKT) elemzése pedig egyre kevésbé helytálló, mivel a digitalizáció nem csak közvetlenül ebben a szektorban van jelen.

Azok a nemzetgazdaságok, amelyek elhanyagolják a digi­tali­zációt, lemaradnak a globális versenyben, a szűken vett infokommunikációs és távközlési szektor (IKT) elemzése pedig egyre kevésbé helytálló, mivel a digitalizáció nem csak közvetlenül ebben a szektorban van jelen – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pachner Róbert, a Századvég Gaz­daságkutató igazgatója. Az IKT-szektor multiplikátor hatásait is figyelembe véve, szerinte precízebb megközelítésben lehet számszerűsíteni a digitalizáció gazdasági teljesítményhez való hozzájárulását. Ez alapján elmondható, hogy a szektor átlagos multiplikátorának (GVA) értéke 1,92, vagyis az ágazatban előállított minden egyes ezer forint bruttó hozzáadott érték a nemzetgazdaság egészében további 920 forint létrejöttét segíti elő, összességében pedig a nemzetgazdasági GVA 13,2 százalékát, azaz 3754 milliárd forintot állított elő tavaly. A digitális gazdaság 284 ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

Forrás: shutterstock

Az Európai Bizottság által elkészített digitális gazdasági és társadalmi index (DESI) adatai szerint hazánk a digitális ökoszisztéma fejlettségében uniós szinten a 21. helyen áll a 28 ország között, öt hellyel van lemaradva az uniós átlageredményektől. E tekintetben évről évre a skandináv országok számítanak éllovasnak. Az összekapcsoltság (vezetékes és vezeték nélküli internetes lefedettség, előfizetők száma) viszonylatában az előző évhez képest két helyezést sikerült javítani. A humán tőke fejlettségét stagnálás jellemzi, de a dimenzió valamennyi altényezőjében fejlődött az ország, vagyis növekedett az internethasználók, a legalább alapszintű digitális készségekkel rendelkezők, a mérnöktudományi vagy matematikai (STEM) végzettségűek aránya és a foglalkoztatott IKT-szakemberek száma is. A lakosság internethasználati szokásait vizsgáló pillér összesített pontszáma fejlődést mutat, bár a helyezésünk eggyel romlott. A legnagyobb ütemű fejlődés a vállalati digitális technológiák integrációjában figyelhető meg, ebben három helyezést javítottunk. A digitális közszolgáltatást tekintve szintén jobbak az eredmények, de ez a helyezésben nem tükröződött.

Pachner Róbert szerint az ipari digitalizáció területén is mihamarabbi cselekvés szükséges, hiszen tőlünk nyugatabbra az okosgyárak kialakulásának vagyunk szemtanúi. Valamennyi technológiára épülő újítás közös jellemvonása, hogy megfelelő hálózati infrastruktúra nélkül a stabil működés nem garantálható, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az internet-hozzáférés minőségi fejlesztésére, különösképp az 5G-technológiát illetően. Mivel a magyar fejlesztéspolitika kiemelt szegmense a digitalizáció, számos uniós pályázat jelent meg a közelmúltban, amely az ökoszisztéma összehangolt fejlesztését szolgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.