BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciáké lett a belgrádi repülőtér

A francia fél kötelezettséget vállalt, hogy a következő két és fél évtizedben további 732 millió eurót fektet a létesítmény korszerűsítésébe.

Félmilliárd euróért a francia VINCI Airports társaságnak adja huszonöt évre koncesszióba a szerb kormány a Belgrád melletti Nikola Tesla repülőteret. A francia fél az 501 millió eurós koncessziós díj kifizetése mellett kötelezettséget vállalt, hogy az elkövetkező két és fél évtizedben további 732 millió eurót fektet a létesítmény korszerűsítésébe. Egyben arra is kötelezte magát, hogy az alkalmazottak közül nem bocsátanak el senkit. A francia céget az illetékes bizottság kéttucatnyi jelentkező közül választotta ki.

Forrás: AFP

„Nagy lépés ez Szerbia számára, mely erősíti az országot. Nemcsak a hitelminősítésünkön javít a jövőben, hanem egyre több befektetőt vonz majd. Bővül a légi forgalom, a teherszállítás, a légikikötő pedig a jövőben sokkal jobb és szebb lesz, mint amilyen most” – jelentette ki Aleksandar Vucic államelnök, aki szerint nem lett volna ilyen sikeres a koncesszió, ha Szerbia nem alapította volna meg a saját légitársaságát. Vucic azt is elmondta, hogy az 501 millióból 417 millió euró a büdzsébe folyik, 84 millió euró pedig Szerbia polgárait, a kisrészvényeseket illeti meg. A repülőtér 17 százalékban ugyanis a részvényesek tulajdonában van, míg a közszférában dolgozók egy-egy részvényt kaptak ingyen, amikor a vállalat részvénytársasággá alakult.

Az egykori állami légitársaság, a JAT 2012-ben komoly válságba került, ekkor vásárolta meg 49 százalékát az Etihad Airways. Megalakították az Air Serbiát, azóta a repülőtér forgalma is folyamatosan nőtt. Tavaly már több mint 5 milliónyi utas fordult meg a légikikötőben, a nyereség pedig 30 millió eurót tett ki.

Nagyrészt emiatt több ellenzéki párt és mozgalom is bírálja a döntést, kétségbe vonva annak gazdasági indokoltságát. Úgy vélik, a döntés ellentétes Szerbia gazdasági érdekeivel, s csak azért hozták meg, mert a hatalom rövid távú pénzügyi eredményekkel hamis képet szeretne festeni gazdasági sikereiről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.