BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra fertőz az ingatlanláz Kínában

A megrendelések bővülésének, az adminisztratív akadályok leomlásának és a hatékonyabban dolgozó kivitelező vállalatoknak köszönhetően az ingatlanszektor kimagasló évet írhat Kínában.

Most úgy tűnik, az idei év legjobban teljesítő ágazatai közül az egyik biztosan az ingatlanépítés lesz – erre utalnak az utóbbi hónapok eseményei, valamint a szektor jövőjét illető várakozások. Ezek már kezdenek is beépülni a tőzsdén jelen lévő ingatlanfejlesztő vállalatok árfolyamába. A hongkongi tőzsdén jegyzett vállalatok körében az idén eddig legjobban teljesítő tíz közül nyolcat az ingatlanosok adtak, míg szektorszinten Sanghajban is ők vitték a prímet. Hongkongban a Shimao Property Holdings árfolyama 28 százalékkal ugrott meg, míg a China Vanke Co. 22 százalékkal erősödött januárban. A befektetői optimizmust alapvetően az a meggyőződés táplálja, hogy az ingatlanvásárlások és -beruházások ismét felfutnak, és a helyi önkormányzatok visszavonják azokat az építési szigorításokat, amelyeket korábban épp a piaci árbuborék kialakulásának megakadályozása érdekében hoztak – vélik a Credit Suisse térségi elemzői.

Folyamatosan nőnek az építőipar megrendelései
Forrás: AFP

Pénteken az északnyugat-kínai Lancsou városának három kerületében feloldották az ingatlanvásárlási korlátozásokat, tegnap pedig a Country Garden Holdings fejlesztőcég jelentette be, hogy 500 helyett 551 milliárd jüan (átszámítva 85 milliárd dollár) lett a 2017-es évben befolyt bevétele, mire még aznap 9,7 százalékkal erősödött a cég árfolyama. A gyors drágulást emellett az is segíti, hogy – főként a Hongkongban jegyzett – ingatlancégek papírjai épp a korlátozások miatt alulértékeltnek számítanak.

A Shimao részvényeivel a nyereség tízszeresén kereskednek, míg a Vankénál 14,6-szeres volt a szorzó – írja a Bloomberg, utalva egyben arra, hogy a legértékesebb kínai társaság, a Tencent internetes szolgáltató esetében a profit 55,6-szeresén cserélnek gazdát a részvények. Elemzők rámutattak arra is, hogy az ingatlanpiac feltámadásának előjeleit már decemberben látni lehetett.

Különösen a nagyvárosokban dolgozó fejlesztőcégek teljesítettek jól a hatósági adminisztratív megkötések lazításának köszönhetően, de az is segíti profittermelő képességük javítását, hogy a megváltozott helyzethez igazolva a költségeiket egészséges szintre faragták le, ezzel hatékonyságuk nagyban javult.

A nyereségtermelésnek a részvényesek is örülnek, közülük is kiváltképp a menedzsmentben dolgozó nagy tulajdonosok. Jó példa erre az említett Country Garden alelnök asszonya, Jang Huj-jen, akinek a négy idei kereskedési napon összesen 2,1 milliárd dollárral nőtt a vagyona, elérve a 25,6 milliárd dollárt. A 36 éves Jang ezzel az ötödik leggazdagabb kínainak, egyben a legfiatalabb dollármilliárdosnak számít. A Country Garden árfolyama az idén 17 százalékkal erősödött, és az elemzők szerint a trend itt nem is ér véget. Az igazsághoz tartozik, hogy a Country Gardent 1992-ben családi vállalkozásként alapította Jang édesapja, aki 2005-ben adta át lányának az irányítást, két évvel azelőtt, hogy a cég részvényeit bevezették a tőzsdére.

A többi nagy ingatlanfejlesztő közül a China Evergrande Group szekere is jól fut. Ez a vállalat vezérigazgatója, Huj Ka-jen vagyongyarapodásán is meglátszik: a Bloomberg számításai szerint Huj befektetései 38,2 milliárd dollárt érnek, s ezzel ő a harmadik leggazdagabb kínai az Alibaba-alapító Jack Ma és a Tencent-alapító Pony Ma mögött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.