BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töredékére eshet a Telekom profitja

A montenegrói leány eladását és a megszűnt energiapiaci tevékenységet figyelembe véve az elemzők enyhe bevételnövekedést várnak a Magyar Telekom 2017-es negyedik negyedévétől. A pontos számok szerdán piac­zárás után érkeznek.

Az üzemi eredményt, azaz EBIT-et kivéve mindegyik fő soron romló eredményeket várnak az elemzők a Magyar Telekom holnapi negyedik negyedéves gyorsjelentésétől. A távközlési cég a honlapján tette közzé tegnap a nyolc elemzőház becslésein alapuló elemzői konszenzust. Bevételsoron 2,5, az adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredményeket mutató EBITDA-soron pedig 5 százalékos csökkenést várnak az elemzők 2017 utolsó három hónapjától. Az üzemi eredmény, azaz EBIT tekintetében viszont 18,8 százalékkal magasabb számot prognosztizálnak. A nettó eredmény 72,6 százalékkal romolhat egy egyszeri hatás miatt.

Az egyszeri hatásokat nem számolva már nem olyan rosszak az eredmények
Fotó: Kallus György

A montenegrói leány eladását és a megszűnt energiapiaci tevékenységet kiszűrve már jobban festenek a konszenzus számai. Előbbi miatt 7 milliárd forint, utóbbi kapcsán 1 milliárd forint bevétel esik ki, ennek figyelembevételével már néhány százalékos bevételnövekedést jeleznek az elemzők. Az EBITDA így enyhén csökkenhet, de az EBIT 20,9 százalékkal növekedhet. A nettó eredménycsökkenés viszont így is látványos: 73,7 százalékos.

„A nettó profit 4-5 milliárd forintra csökkenhet 2017 utolsó három hónapos időszakában. Ezt egy egyszeri, tavalyi 16,3 milliárd forintos halasztott adóhatás indokolja, mivel a társasági adó 9 százalékra mérséklődött, s halasztott adóvisszaírásra került sor. Arra számítunk, hogy minden szegmensben, így a vezetékes és mobilhívások területén, illetve a T-Systemnél is nőtt az árbevétel. Ezt a pluszt azonban az alacsonyabb marzsú termékeken érte el a társaság. A karácsonyi szezon miatt emelkedett a mobileszközök értékesítése is, de ezeken is csak viszonylag alacsony hasznot tud realizálni a cég” – mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, aki arra számít, hogy a részvényenként fizetendő osztalék 25 forinton marad.

„Többéves távlatban is erre az óvatosságra lehet számítani. Ezt egyrészt a frekvenciapályázatok indokolják, hiszen 2021-ben meg kell újítaniuk az 1800 és 900 megahertzes frekvenciát, illetve 2019-ben várható a 700 megahertzes tartomány kiírása, amely az 5G-technológiához szükséges” – tette hozzá Miró József.

Az Erste arra számít, hogy a világon Magyarország az elsők között lesz az 5G-re alkalmas frekvenciapályázat kiírásában. Erre az önvezető autózásban és a dolgok internetében van szükség, a hagyományos lakossági igényekre elegendő a 4G-technológia, de az előbbi megoldásokhoz már szükséges a 10 gigabites másodpercenkénti forgalom, s ez 5G-t igényel. „Korábban, az évtized első felében-közepén került már olyan helyzetbe a Magyar Telekom, hogy több frekvenciát kellett megújítania, ami akkor olyan sokba került, hogy nem is fizettek osztalékot. Most arra számíthatnak, hogy ha alacsonyabban, 25 forinton hagyják a részvényenként fizetendő összeget, lehetséges osztalékfizetés is, ha a piaci környezet a normál mederben marad” – hívta fel a figyelmet a vezető elemző.

Kitért arra is, hogy a Digi nyáron várható mobilpiaci szolgáltatásindítása szintén nagy kockázat. „Ha elindul a Digi hazai mobilszolgáltatása, akkor az árnyomást jelenthet a Magyar Telekomra nézve” – fűzte hozzá Miró József. A KBC Equitas is arról írt elemzésében, hogy a piac a jövőre fizetendő osztalékkal kapcsolatos iránymutatásra figyel majd. A piaci szereplők a korábbi 25 forinthoz képest egyébként emelést várnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.