BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fekete napot zárt a Richter

Vegyesen ítélik meg az elemzők a Richter kilátásait az Esmyával kapcsolatos gigantikus leírás bejelentése után. Van, aki leírta a gyógyszert, van, aki szerint csupán átmeneti a mostani válsághelyzet.

Nagyot estek a keddi kereskedésben a Richter részvényei arra a hírre, hogy a társaság 42 milliárd forintos egyszeri értékvesztési leírást számol el az Esmya gyógyszerhez kapcsolódó EU-s és latin-amerikai piaci eszközei után. A hétfői tőzsdezárást követően kiadott közlemény alaposan felkorbácsolta az indulatokat, hatására a keddi kereskedésben 4,7 százalékos mínuszban nyitottak a részvények, a nagy esésből a nap folyamán csak minimálisan sikerült visszajönni: a papír 4,6 százalékot veszítve 5800 forinton zárt.

A bizonytalanság miatt a szokásos bevételtervvel is adósok maradtak
Fotó: Kallus György

A tőzsdenyitás előtt és közben érkezett kommentárok vegyesen ítélik meg a bejelentés befolyását az Esmyára és a cég eredményeire. Ahogy arra számítani lehetett, érkeztek durva reakciók is.

A Jefferies elemzőház például 32 százalékkal vágta vissza a Richter-részvény célárát, 8355 forintról 5695-re, a korábbi vétel helyett már csak tartás az ajánlása. A Jefferies elemzője az Esmya-értékesítéseket globális szinten törölte a modelljéből, véleménye szerint a termék amerikai gyógyszerhatósági elfogadása valószínűtlenné vált.

James Vane-Tempest 20-25 százalékkal csökkentette az egy részvényre jutó eredményvárakozásait (EPS) is. Szerinte az Esmya-eladások 60 százalékkal fognak csökkenni az idén 2017-hez képest. Emellett úgy látja, hogy az Esmyát érintő átmeneti intézkedések hatására az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) által indított vizsgálat a Richter számára kedvezőtlen eredménnyel zárul, és emiatt további leírásokra is számítani kell.

Az értékvesztési leírás miatt az Esmya értéke részvényenként 225 forinttal csökken – szerepel az Erste kommentárjában. Számításaik szerint az Esmya mintegy 600 forintos értéket képviselt a részvényárban, az csökkent most 225 forinttal. A cég elemzői újra hangsúlyozták, hogy az Esmya értéke a részvényárból már korábban kiárazódott, így a hírnek fundamentális megközelítések alapján már nem kellene hatnia rá. Az Erste célára 7650 forint, felhalmozási ajánlással.

Az értékvesztés visszafordítható számviteli művelet, amely nem jár pénzmozgással

– hívta fel a figyelmet elemzésében az Equilor. Hozzátették, hogy egy esetleges kedvező PRAC-döntés (amely májusban esedékes) után a most bejelentett 42 milliárd forint – rendkívüli eredményként – visszaírható lenne.

A KBC Equitas kalkulációi alapján a végleges 2017-es eredménysoron 50 milliárd helyett 10 milliárd forintra csökkenhet a Richter éves nettó profitja – olvasható az elemzői kommentben. A KBC már a február közepén megjelent elemzésében utalt arra, hogy a mérlegben lévő tételek leírása is felmerülhet a gyógyszerrel kapcsolatban, ahogy az a hétfő esti bejelentésben meg is történt. A Richter az Esmyához köthető leírások miatt a tavalyi évi üzemi és adózott eredményt a könyvvizsgálói audit során erősen lefelé fogja módosítani.

A procedúra ütemezése szerint a PRAC az előnyök és kockázatok értékeléseinek befejeztével a javaslatát az Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerek Bizottságának (CHMP) továbbítja, amely kialakítja saját álláspontját az ügyben. A felülvizsgálati eljárás utolsó állomása, hogy az Európai Bizottság – a CHMP véleményét figyelembe véve – határozatot hoz majd, amely az Európai Unió összes tagállamára érvényes lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.