BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsút intenének a becsapós hirdetéseknek

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagsága az elmúlt hónapok eseményei (Green Travel, Indulhatunk.hu csődje) kapcsán elhatározta, hogy átdolgozza etikai kódexét.

Az új csatlakozó tagokkal immár 200 felett van a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagsága – jelentette be a közgyűlésen Erdei Bálint elnök. A szövetség az elmúlt hónapok eseményei (Green Travel, Indulhatunk.hu csődje) kapcsán elhatározta, hogy átdolgozza etikai kódexét, hogy

a MUISZ-tagság egyfajta minőségi védjegy legyen.

Az új szabályozás a tervek szerint ősszel lép életbe, betartását pedig állandó etikai bizottság ellenőrzi majd.

Számos jogszabály változott, a MUISZ tervei szerint május elejére elkészül az irodák GDPR-dokumentációja, ezáltal a szerződések megfelelnek majd az uniós adatvédelmi szabályozásnak. Az új fogyasztóvédelmi irányelv előírja, hogy az utazási szerződéseknél az utasoknak az út meghiúsulása, az iroda csődje esetén százszázalékos kártalanítást kell kapniuk. Ezért át kell alakítani a biztosítók kaucióbiztosítását is. Feladatokat kapnak az utazási irodák az uniós biztosításközvetítői irányelv (IDD) kapcsán is. Július 1-jén lép életbe a szabály, amelyet a múlt évi irodai csőd is indokolt, eszerint az utazásközvetítő cégek négy napon belül kötelesek lesznek átutalni az utasok által befizetett összegeket az utakat valóban megszervező irodáknak.

Fotó: Shutterstock

Az utasok számára egyértelmű biztonságot a jogosulatlan utazásszervezőkkel szemben az nyújthat, ha az utazási irodák felügyeletét megerősítik, és az ellenőrző testület kiterjedt jogosítványokat kap a csalárd cégek elleni fellépésre – hangsúlyozta Erdei Bálint. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy

több más ország után Magyarországon is jogszabály mondja ki, hogy az utazási irodáknak az általuk kínált utazási csomag teljes költségét egy összegben kelljen kimutatniuk hirdetéseikben (bruttó árazás).

Ameddig erre jogszabály nem kötelezi az irodákat, addig megmaradnak a becsalogató hirdetések, ahol mondjuk csak a szállás árát közlik, a többi költség (repülőjárat, reptéri illeték, transzfer, egyebek) csak a konkrét ajánlatban jelenik meg, így megnehezítve az adott ajánlat összehasonlítását más irodák útjaival.

Marokkó várja a magyarokat

Az idén februárban csak Marrákesbe 2700 turista érkezett Magyarországról, s immár van közvetlen járat Agadirba is – mondta el Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete, aki szerint a Ryanair és a WizzAir járata mellett 2018 végére az előzetes ígéretek szerint heti három járattal Casablanca is elérhető lesz Budapestről a marokkói légitársaság szervezésében. Mohamed Sajit, Marokkó turisztikai minisztere hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben érezhetően erősödött a két ország közötti turisztikai kapcsolat. Ennek jó példája, hogy az idei Utazás 2018 kiállítás külföldi vendége épp Marokkó volt Budapesten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.