BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár segítette az IBM-et

Az IBM évek óta zajló szerkezeti átalakításába belefáradt befektetők elfordultak a cégtől, amely képtelen felvenni a versenytársai által diktált tempót.

Hiába hozza a megszokott számokat az IBM, a kék óriástól sokkal többet várnak a befektetők – ez szűrhető le az információtechnológiai cég első negyedéves jelentésének közreadását követő eladási hullámból.

Az IBM árfolyama 6 százalékot gyengült, a cég egy helyben toporog, miközben sorra húznak el mellette a versenytársak.

A társaság folyamatosan alulteljesít, pontosabban nem tud eleget tenni a túlzott elvárásoknak. Az sem véletlen, hogy tavaly elpártolt tőle Warren Buffett, a Berkshire Hathaway nagy tekintélyű befektetőguruja, aki a legnehezebb időkben is megtartotta a 10 milliárd dollárért vásárolt IBM-részvénycsomagját.

Ginni Rometty, elnök-vezérigazgató
Forrás: AFP

Az IBM a márciussal zárult negyedévben 19,07 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál és meghaladja a 18,83 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Az egy részvényre eső eredmény (EPS) a piac által várt 2,42 helyett 2,45 dollár lett, ám az erősebb számok hátterében egyértelműen a dollár gyengülése áll, ennek köszönhető a többletbevétel is. Az árfolyamszűrt adatok stagnálást jeleznek. A bruttó marzsot a piac 45,4 százalékosra tette, ehelyett 43,7 százalékot említ a gyorsjelentés. Utóbbi egyébként 0,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A csalódást fokozta, hogy Ginni Rometty elnök-vezérigazgató korábban mostanra ígérte a marzsok stabilizálását, az viszont enyhített a rosszkedven, hogy a lemorzsolódás hátterében egyszeri tényezők húzódtak meg.

Az átszervezések 375 millió dolláros költséggel jártak, míg szabadalmi bevételekből 130 millió dollárral kevesebb folyt be a negyedév során.

Megjegyzendő, hogy az IBM nettó haszonélvezője a 35-ről 16 százalékra levitt társaságiadó-kulcsnak, amelyet Donald Trump gazdaságélénkítő csomagjának részeként szavazott meg a kongresszus tavaly év végén. A cég ugyanakkor megerősítette, hogy tartja az idei üzleti évre vonatkozó, legalább 13,80 dolláros EPS-várakozását, szemben a tavalyi 13,92 dolláros tényadattal, míg a szabad cash flow mértékét 12 milliárd dollárra tette a tavalyi 13 milliárd után.

Az IBM átalakítása a felhőalapú szolgáltatások irányába egyelőre nem megy zökkenőmentesen.

A kulcsfontosságúnak tartott felhőszolgáltatásoknál 14 százalékos bevételnövekedést értek el a negyedévben, ami elmarad a tavalyi év 24 százalékos bővülési átlagától.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.