BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös légi folyosóról egyeztet a két Korea

A két Korea közti viszony javulása jeleként a Koreai-félszigeten áthaladó új légi útvonal létrehozására tett javaslatot Phenjan – jelentették kedden hírügynökségek.

Noh Kju Duk dél-koreai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Észak-Korea nem a két ország közötti közvetlen légi összeköttetésre tett javaslatot, hanem arra, hogy más országok számára lehetővé tennék egy olyan új nemzetközi légi folyosó használatát, amely áthaladna a phenjani és a Dél-Korea északnyugati részén található incshoni repüléstájékoztató körzeten (FIR). A dél-koreai közlekedési minisztérium vizsgálja a javaslatot – tette hozzá.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) vezetői a héten Észak-Koreába látogatnak, hogy ezt megvitassák – közölte az ICAO.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök (j)
Forrás: AFP/Inter Korean Press Corp/NurPhoto

A légi közlekedésre veszélyt jelentő észak-koreai rakétakísérletek miatt eddig több nyugati ország – köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is – azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy kerüljék Észak-Korea légterét.

2018 eleje óta Észak-Korea számos békülékeny gesztust tett, ami diplomáciai közeledéshez vezetett közte és Dél-Korea, illetve az Egyesült Államok között. Ennek eredményeképpen április 27-én Korea-közi csúcstalálkozót tartottak, amelyen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök bejelentette, hogy együttes erőfeszítéssel az idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút.

Az észak-koreai vezetővel május végén vagy június elején találkozik Donald Trump amerikai elnök is, hogy a Koreai-félszigeten kialakult feszültség tartós csökkentéséről, valamint a félsziget atomfegyver-mentesítéséről tárgyaljanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.