BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ipari kémkedés a gyanú az Apple ellen

A Qualcomm csipgyártó technológiája „valahogy” a rivális Intelhez került.

Újabb fejezet nyílt az Apple és beszállítója, a Qualcomm között húzódó jogvitában. A csipgyártó azzal vádolja az Apple-t, hogy tudatosan megsértette kettejük megállapodását, amely arról szól, hogy az iPhone gyártójának kötelessége gondoskodni a számára átadott technológia védelméről, az harmadik fél birtokába semmilyen úton sem juthat. Állításuk szerint azonban

az Apple a rendelkezésére bocsátott szoftverek forráskódját, az alkatrészeket és az egyéb érzékeny információkat továbbadta a rivális Intel mérnökeinek, hogy azok felhasználásával a Qualcomm színvonalára fejlesszék fel a saját alkatrészeiket.

Az Apple ezzel ipari titkokat adott illetéktelen kezekbe, dollármilliárdos károkat okozva a partnerének – húzzák alá a San Diegó-i bírósághoz benyújtott keresetben.

Fotó: Josh Edelson / AFP

A felek között azután mérgesedett el a viszony, hogy az Apple tavaly novemberben beperelte a Qualcommot azzal, hogy piacvezető helyzetével visszaélve jelentősen túlárazza az okostelefonokhoz gyártott modemjeit. Erre lőtt vissza a Qualcomm az ipari kémkedés és szerződésszegés vádjával, sérelmezve azt is, hogy az Apple hatalmas bevételkiesést okoz neki azzal, hogy beszállítóit nem kötelezi arra, hogy royaltyt fizessenek a Qualcomm-technológia használatáért.

A CNBC szerint a Qualcommnak ezúttal már konkrét bizonyítékai vannak arra, hogy az Intelnél landolt a technológiájuk, jóllehet független mérések szerint annak a felhasználásával sem sikerült kiegyenlíteni a két rivális modemjei közötti minőségkülönbséget.

Elcsípett e-mailek mellett az Intel csipjéből visszafejtett kód is igazolja az illetéktelen felhasználást.

Szakértők szerint a Qualcomm nyomásgyakorlási szándékkal húzta elő a farbát, a megegyezés szándéka vezeti, bár vezető jogtanácsosa, Daniel Rosenfeld szerint a mostani ügy önállóan is megáll a lábán.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.