BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vállalati hiteleknél is terjed a fixesítés

Hódít a fixálás a vállalati hiteleknél: az idén májusban már kétharmaddal nagyobb összegű fixált hitelszerződést kötöttek a bankok, mint 2018 hasonló időszakában. Az év első öt hónapjában adott kölcsönök ötöde már legalább egy évig változatlan kamatozású, az arány egy éve még 10 százalék alatt volt.

Alaposan visszafogták a vállalatok a forinthitel-felvételüket az év ötödik hónapjában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a nem pénzügyi vállalatok az idén májusban 141,2 milliárd forint értékű új finanszírozási szerződést kötöttek, ami ötödével kevesebb 2018 hasonló időszakának 180,5 milliárdjánál. Az öthavi statisztika csak kicsit jobb: az év első öt hónapjában 936 milliárd forintnyi új kontraktus köttetett, ami 14,3 százalékkal kisebb a 2018 első öthavi adatnál.

Fotó: Miguel Medina / AFP

Az adatsor alapján elsősorban az 1 millió euró (330 millió forint) feletti változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves futamidőre fixált hitelek estek látványosan:

míg 2018 májusában 108,4 milliárd forintnyi volt a kihelyezés, az idén már csak 55,3 milliárdnyi.

A jegybank azonban elégedett lehet az elért eredményekkel, hiszen a számok alapján a vállalati kölcsönöknél is sikerült elmozdítani a hiteloldalt a fix kamatozású hitelek felé. Miközben a változó vagy rövid fixálású hitelekben az említett visszaesés miatt a folyósított állomány csaknem 35 százalékkal – 157,7 milliárd forintról 102,9 milliárdra – esett, addig az egy évnél hosszabb fixálásúaké a 2018 májusi 22,8 milliárd forintról 38,3 milliárd forintra ugrott, ami 68 százalékos növekedés.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.