BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, itt a kormány új kkv-stratégiája

Palkovics László innovációs miniszter kedden ismertette a kormány új, hét pillérre épülő kkv-stratégiáját. Izer Norbert adóügyi államtitkár pedig a várható adópolitikai irányokról beszélt.

Bemutatták a kormány új kkv-stratégiáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium keddi rendezvényén – számolt be a Portfólió. Palkovics László innovációs miniszter az eseményen arról beszélt, hogy a kormány fegyelmezett költségvetési politikát folytat, valamint az elmúlt években mindig jobb lett a költségvetést hiánya. Emellett csökken az államadósság, a foglalkoztatottak száma pedig növekszik.

A 2010-es 3,678 millió fő után 2019 második negyedévében 4,511 millió fő dolgozott, ami 833 ezres növekedés. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben 1 millió új munkahelyre tett ígéretet. A külföldön dolgozó magyarokkal kapcsolatban megemlítette, hogy 600 ezer ember dolgozik más országban, ami nem kevés, de más országokhoz hasonlítva kedvező adat. Szerinte ugyanakkor közülük egyre többen térnek haza Magyarországra.

Budapest, 2019. november 5. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarországot is eléri a lassulás

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évben szétvált a magyar és a német gazdaság növekedése, ami új jelenség.

Nincsenek illúzióink, a lassulás hozzánk is megérkezik, de nem mindegy, hogy milyen állapotban ér minket

– húzta alá a miniszter.

Kiemelte, hogy az elmúlt években megvalósított beruházások és beáramló külföldi tőke (FDI) védelmet nyújt a magyar gazdaságnak.

Magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg, az ipar által előállított hozzáadott értékben a high tech szektorok részaránya a 70 százalékot közelíti, ezzel Magyarország szinte rekorder, megelőzi Németországot, az USA-t, az Egyesült Királyságot és Ausztriát – mutatott rá.

Saját termék, jó export

Palkovics László szerint egyre több hazai kkv rendelkezik saját termékkel és az export tekintetében is jól állnak nemzetközi összehasonlításban. Hozzátette: Magyarországon magas a high-tech vállaltaok részesedése az exportból, amely jó alapot jelent a további fejlődésre. Rámutatott viszont, hogy a magyar kis- és középvállalatok az európai átlag alatt teljesítenek, ami a digitális technológiák alkalmazását illeti.

A stratégia tartalma

  • A stratégia hét pillérre épül, amit 1000 hazai kkv megkérdezése után állítottak össze.
  • Vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet (vállalkozói működéshez kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentése, adóadminisztráció egyszerűsítése)
  • Üzleti környezet és az e-kormányzat fejlesztése (elektronikus kormányzati szolgáltatásokhoz való hozzáférés és ügyintézés egyszerűsítése, a bizalom infrastruktúrájának kiépítése – erősödjenek a vállalkozások közötti tranzakciók intézményi garanciái és bővüljön az üzleti partnerekről elérhető információforrások köre)
  • A kkv-k innovációs és digitális teljesítményének erősítése (a technológiai innovációk alkalmazásának elterjedése a kkv-k körében, immateriális tőke arányának növekedése, kkv-k digitális kompetenciáinak erősítése, digitalizáció fokának növelése)
  • Kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz jutásának ösztönzése (hitelfelvételi lehetőség javítása, tőkeforrások biztosítása sikeres növekedési lehetőségek előtt álló hazai cégeknek)
  • Nemzetköziesedés elősegítése (hazai kkv-k árbevételének egynegyede exportértékesítésből származzon)
  • Szükséges tudás megszerzése (képzett munkaerő, kkv-k szakképzési és képzési igényeinek érvényesítése a képzési szervezetek felé, vállalkozói kultúra fejlesztése) Generációváltás (cél, hogy a tulajdonos nyugdíjassá válása után a cég ne épüljön le, ne tűnjön el)
  • Mire készül a kormány az adópolitikában?

    Az ITM rendezvényén ezt követően Izer Norbert adóügyi államtitkár vette át a szót, aki a várható adópolitikai irányokról beszélt.

    Budapest, 2019. november 5. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

    Kiemelte: Az elmúlt években több százmilliárd forintos pénzügy mozgástér jött létre a szürkegazdaság csökkentésének köszönhetően, ami éves szinten a GDP 1 százalékát éri el.

    Ha a fekete és szürkegazdaság méretét tovább tudjuk csökkenteni, akkor meglesz a tér a további adócsökkentésre. A recept bevált, ezt fogjuk folytatni a következő időszakban is. Ha pedig a pénzügyi mozgástér engedi, akkor tovább csökkentjük a munka adóterheit

    – mondta.

    Hangsúlyozta: az adóadminisztráció-csökkentés felér egy adócsökkentéssel, különösen a mikrovállalkozások esetén, akik árbevételük 2,5 százalékát költik erre.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.