BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lefelé tartottak az áramárak márciusban

A naperőművek egyre többet termelnek, de számtalan szabályozási feladatot is adnak.

Mivel a magyarországi árampiacon csak március második felétől érvényesült a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés, a villamosenergia-rendszer maximális terhelése és a hónap egészére számított villamosenergia-fogyasztás is magasabb volt, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi elemzéséből.

A hazai termelés 49 százalékát a nukleáris egységek, 13 százalékát a lignitblokkok, 18 százalékát a kombinált ciklusú (hőt és áramot is termelő) gázerőművek, azaz CCGT-k adták.

A naperőművek maximális termelése egyes napokon meghaladta a 800-900 megawattot, ezzel hol a fosszilis egységeket, hol az importot szorították ki az ország ellátásából. (Az országos átlagos rendszerterhelés 5570 megawatt volt.)

Fotó: Kallus György / VG

A Mavir az áramrendszer egyensúlyban tartásához a felkínáltnál hol több, hol kevesebb villamos energiát vesz igénybe, ez a fel-, illetve a leszabályozás. A tervezettnél nagyobb leszabályozásra márciusban részben a naperőművek, részben a rendszer terhelésének eltérései miatt volt szükség, míg felszabályozásra az előbbi kettőn kívül a termelés eltérései miatt is. A termeléskieséseket tervezett karbantartások és nem tervezett leállások okozták.

Nagy termelési szünetet idézett elő, hogy nem tervezett karbantartás miatt március 5. és 17. között állt a Paksi Atomerőmű harmadik blokkja, és egy teszt miatt március 19-én néhány órára a teljesítménye mintegy ötödére csökkentették (terhelték vissza) az egyes és a kettes egység termelését. A Dunamenti Erőmű G1 blokkja március 9-től éves karbantartás miatt, a G3 blokkja március 12–17. között üzemzavar miatt nem állt rendelkezésre.

Az áramárakat alakító tényezőket alapvetően befolyásolta az egész Európára kiterjedő járványügyi helyzet. Az éves villamosenergia-termék árát leginkább a kvótaár mozgatta, amely tonnánként 23 euróról 16-17 euróra esett.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért, mint mi

Tavaly az Európai Unióban csak Bulgáriában volt alacsonyabb az elektromos áram ára a magyarországinál, a földgáz ára pedig Magyarországon és Romániában volt a legalacsonyabb. Az elektromos áram Dániában és Németországban volt a legdrágább, a földgáz pedig Svédországban és Spanyolországban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.