BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak a járvány apasztotta a bevételeket

Részvényei felosztásáról is hírt adhat első negyedéves jelentésében a cég.

A Duna House március végével csoportszinten mintegy 2,5 milliárd forintos ingatlanközvetítési jutalékot érhetett el, ez 7 százalékkal alacsonyabb a tavaly ilyenkor elért teljesítménynél – legalábbis ez következtethető ki az első negyedéves gyorsjelentését holnap publikáló társaság korábban közreadott mérőszámaiból.

A nagy valószínűséggel visszaeső jutalékbevételekről Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője lapunknak azt mondta, hogy az első negyedévben nem csak a járvány miatt lehetnek alacsonyabbak az ingatlanértékesítő ilyen típusú bevételei.

Látható volt, hogy az első negyedévben csökkent az irodaszám, ezért a március végével várható kisebb jutalékbevétel elsősorban a racionalizálásnak tudható be, és nem a csak március végén jelentkező vírushelyzetnek

– mondta. A Duna House csoport irodahálózata három egységgel 243-ra csökkent március végére.

A magyar hálózat a Smart Ingatlanirodák beolvadásával 11 egységgel 159 irodára csökkent, miközben Lengyelországban kilenc egységgel 81-re nőtt az ingatlanirodák száma tavaly óta. A társaságnak egyre több bevételt termelő hitelközvetítési szegmens közel 70 milliárd forintos közvetített hitelvolumenre tehetett szert csoportszinten, ami 80 százalék feletti bővülés 2019 első negyedévéhez mérten. A kiugró növekedést az év elején felvásárolt egyik lengyel hitelintézet eredménye segítette.

Fotó: Kallus György / VG

A Concorde vezető elemzője kitért arra is, hogy

az ingatlanpiacon is mért jelentős visszaesés miatt most vélhetően nem a korábban bejelentett részvényfelosztás volt a figyelem középpontjában.

Véleménye szerint „nincs kizárva, hogy a kialakult szituációban a társaság elhalasztja a felaprózást. Abban az esetben viszont, ha továbbra is napirenden van a likviditást támogató lépés, gyorsjelentésében a társaság beszámolhat a felosztás részleteiről.” A vállalat vezetése még egy hónappal ezelőtt közgyűlési hatáskörben határozott arról, hogy a cég 50 forint névértékű törzsrészvényeit tizedelik, ezzel csaknem 35 millió darab 5 forint névértékű részvényre váltva át a forgalomban lévő értékpapírokat. Az elemző szerint rövid távon nem túl rózsásak a Duna House kilátásai, a második negyedév teljesítménye minden bizonnyal nagyon gyenge lesz a járvány miatti piaci folyamatok hatására. Azonban az egész szektorral együtt a vállalat is bízhat egy gyors, két-három hónap alatt végbemenő visszarendeződésben – tette hozzá.

A részvényárfolyam szintén jól tükrözte az elmúlt időszak borús fejleményeit.

A cég papírjai február végén kerültek lejtőre a 3800 forint környéki szintről. A kurzus április 27-én érte el eddigi történelmi mélypontját 2560 forinton. Tegnap ennél magasabb, 3100 forintos szinten, kötés nélkül stagnált a papír a Budapesti Értéktőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.