BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerőhiány és munkanélküliség az építőiparban

Felmérte az építőipari munkaerőpiac helyzetét a szakszövetség, amely a klaszteresedést és a hálózatba tömörülést tartja a hatékonyságnövelés egyik sarokpontjának.

Továbbra is problémás az építőipar munkaerő ellátottsága, ugyanis kevés a jó szakember és mérnökhiány is nehezíti az ágazat helyzetét. A jövőkép sem biztató,

mert az iskolarendszer nem biztosítja a fiatal utánpótlást, a felnőttképzés pedig hiányos.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ezért keresi az építőipari munkaerő kapacitások intenzív növelésének lehetőségeit a Széchenyi 2020 program lehetőségeit is felhasználva. Mindezek miatt részletes tanulmányt készített az ÉVOSZ a kialakult helyzetről, az építőipari munkaerő-piacról, aminek alapján a súlyponti problémák megoldása érdekében konkrét javaslatokat fogalmazott meg – közölték.

Fotó: Vémi Zoltán

Az építőipar termelékenységének további növelésére szükség van, ezzel a kereslet ingadozására érzékenyen reagáló foglalkoztatás problémái is jelentős részben enyhíthetők lennének – fogalmaznak a piaci szakemberek a felmérés összegzésében.

Fotó: KSH

A szakemberhiány jelenleg több okra vezethető vissza, így a munkavállalók külföldi elhelyezkedésére, a fluktuációra és a kiöregedésre, valamint a nem megfelelő munkaerő-utánpótlásra egyaránt.

Megoldásként a hálózatosodás és a klaszteresedés kínálkozik, ugyanis a magyar építőipar rendkívül szétaprózott,

a tőkehiányos vállalkozások egyedül próbálnak boldogulni a hiányzó üzleti bizalom miatt.

A beruházásokra, fejlesztésekre, gépvásárlásra képtelen cégek az alvállalkozói sor végén rekednek, tovább görgetve az ágazatra nehezedő évtizedes problémákat.

Az ÉVOSZ az év hátralévő részében mindezek miatt kiemelten kíván foglalkozni a hálózatokba tömörüléssel és a klaszteresedéssel kapcsolatos vállalkozói magatartások feltárásával, külön figyelmet fordítva az esetleges negatív tapasztalatokra, melyek erodálják a gazdasági szereplők közötti bizalmat. Fontos megismerni a sikertelen vagy inaktív klaszterek kudarcának okait is – jelezte a szakszövetség.

Fotó: KSH

Az ágazat rendelésállományának jelentős csökkenése miatt most növekszik az építőiparból származó munkanélküliek száma, és egyre kevesebb a betölthető üres álláshely, de az utánpótlás biztosítását ez nem foghatja vissza, a probléma hosszú távú megoldást követel.

Ráadásul a munkaerőhiány a közép- és felsőfokú képzettséghez kötött munkakörökben továbbra is erőteljesen jelen van.

A jelenlegi országos képzési struktúra a képzőhelyek elhelyezkedése miatt sem képes jól reagálni az igényekre – jelezte az ÉVOSZ, hozzátéve, hogy a helyi munkaerő-piacok elsődleges utánpótlását a közeli oktatási intézmények jelentik, a rendszert ezt figyelembe véve kell átalakítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.