BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen mondanak igent a vakcinára

Az elmúlt héten a megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással.

Tovább emelkedett és már 41 százalékon áll azoknak a száma, aki beoltatnák magukat Magyarországon a koronavírus elleni védőoltással, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Az oltási hajlandóságról szóló mérést 2020. november 30-a óta végzi a KSH, a kutatás első hetében csupán a válaszadók 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát.

Csökkent az elutasítók aránya is, mert amíg a kutatás 11. hetében 25,8 százalékon állt az elutasítók aránya,

a kutatás 12. hetében – ez a legfrissebb adat – a megkérdezettek 24,7 százalék nyilatkozta azt, hogy nem kéri a vakcinát.

A KSH a kutatás első hetében – vagyis tavaly novemberben – 36 százalékos elutasítottságot mért. A statisztikai hivatal szerint a 64 év felettiek 64 százaléka és a felsőfokú végzettségűek 52 százaléka tervezi leginkább, hogy beoltatja magát. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek pedig a legelutasítóbbak.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A KSH szerint az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása. Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A megkérdezettek 83 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80 százalékát a kormányzati kommunikáció, 79 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.