BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légvédelem: magyar cégek fejlesztettek sugárhajtású katonai drónt

A ProTAR világviszonylatban is egyedülálló technológiát képvisel, akár 500 kilométer per órás sebességgel is képes kötelékben repülni.

A világpiacon is egyedülálló, magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépet (UAV) mutattak be a nyilvánosságnak hétfőn. A sugárhajtású gép a légvédelmi gyakorlatokat teszi hatékonyabbá és kockázatmentesebbé. A fejlesztés különlegessége, hogy a merev szárnyú automata gépek kötelékrepülésre is képesek.

Rotors & Cams Zrt. drón
A katapult 100 kilométer per órás sebességgel repíti ki a ProTAR-t, a magyar fejlesztésű légvédelmi drónt. (Fotó: Rotors & Cams Zrt.)

A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos, aki jelen volt a magyar fejlesztésű ProTAR rendszer hivatalos bemutatóján. Szerinte 

sem jól működő hadsereg, sem jól működő gazdaság nem lehet meg komoly hadiipar és a hozzá kapcsolódó innováció nélkül.

Mit tud a magyar fejlesztésű katonai drón?

A ProTAR-t kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki. Az intelligens légi járművet egy magyar cég, a Rotors & Cams Zrt. hozta létre – amely a 4iG csoport tagja –, partnerségben a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel. A megrendelő a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete. A védelmi célú, pilóta nélküli repülő rendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott, ha úgy tetszik, ez a küldetése.

Az akár 500 kilométer per órával kötelékben is repülni képes drónnal

valós körülmények között szimulálhatók a támadó repülőgépek. 

  • a feszállótömege 65 kilogramm,
  • a repülési magassága 6000 méter, 
  • az üzemideje 60 perc, 
  • a kommunikációs hatótávolsága pedig 75 kilométer. 

A világpiacon az teszi különlegessé, hogy kötelékrepülésre is képes.

Miért fontos a magyar fejlesztésű haditechnika?

A hadiipar minden nemzetgazdaság számára komoly lehetőség. „Minden egyenruha, fegyver, jármű, felszerelés, amit hazai gyártótól rendelhetünk meg, Magyarországon teremt munkát, itt épít technológiai kultúrát és éles helyzetben növeli a mozgásterünket. A katonai fejlesztés az innováció élvonalában van, mi, magyarok sem maradhatunk ki belőle” – fogalmazott Porkoláb Imre. Emlékeztetett arra, hogy a hadiiparnak komoly hagyományai vannak idehaza, a kormánynak mégis szinte a nulláról kellett kezdeni az ágazat fejlesztését. Mindez azonban esélyt is jelent arra, hogy a hazai védelmi ipar a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva az élre ugorjon és exportképes fejlesztésekkel bizonyítsa a magyarok innovációs képességét. 

Erre lehet példa a dróntechnológia alkalmazása, egyelőre egy kiemelten fontos részterületen.

Miután a földi telepítésű légvédelem elsődleges szerepet játszik hazánk légterének védelmében, a kezelőszemélyzet megfelelő kiképzése elengedhetetlen. A drónok alkalmazása ezen a területen költséghatékony megoldást jelent minden hadsereg számára.

Hogyan működik a gyakorlatban a magyar katonai drón?

A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. Az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. Többféle készültségi helyzet szimulálható a segítségével anélkül, hogy nagy értékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő. Az így kialakított készültség ugyanolyan kihívás elé állítja a légvédelmi rendszerek kezelőit, mintha valós támadás következett volna be. A ProTAR drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülőraj. A fejlesztés segítségével a légvédelmi gyakorlatok anyagi és emberi kockázatai, végrehajtási költségei radikálisan csökkenthetők, a gyakorlatok flexibilisebben hajthatók végre. Az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető egy szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásból. A katapult 100 kilométer per órás kilövési sebességgel repíti ki a ProTAR-t. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami szintén egyedülálló.

Mi köze a 4iG-nek a drónokhoz?

A 4iG stratégiája, hogy a vállalatcsoport termékeivel és szolgáltatásaival jelen legyen az egymással immár sok ponton összeérő informatikai és távközlési szektor minden területén. A 4iG ennek a stratégiának a részeként jelent meg a védelmi iparban, ahol vállalataink innovatív képességeit és technológiai tudását is kamatoztathatjuk, kiaknázva a szinergiahatásokat – erről már Blénessy László, a 4iG csoport üzleti általános vezérigazgató-helyettese beszélt. Azt monda, hogy a dróntechnológia egy olyan innovatív határterület, amelyben az aviatikai ismereteken túl informatikai, távközlési és védelmi ipari fejlesztési képességekre egyaránt szükség van.

A ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánják,

hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyageszközök fejlesztésében és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek. Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója pedig arra hívta fel a figyelme, hogy a ProTAR légvédelmi célrepülő rendszert a képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A rendszer hosszú távra nyit új lehetőségeket mind katonai, mind civil alkalmazási területeken.

Mit kell tudni a magyar katonai drónt kifejlesztő cégről?

A Rotors & Cams Zrt. 2014-ben alakult, az egyedi UAV-rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásai az ipari, a rendvédelmi és a katonai alkalmazások széles körét fedi le. A Rotors & Cams a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával 

  • egyedi, 
  • optimalizált multirotoros, 
  • merevszárnyú
  • és hibrid drónrendszerek 

fejlesztését, gyártását, valamint drónrendszerek alkalmazását kínálja. A társaság minden hatósági engedéllyel és minőségbiztosítási tanúsítással büszkélkedhet. A cég tagja a Magyarországi Drón Koalíciónak. A társaságban kisebbségi tulajdonos a 4iG Nyrt.

Nem csak üres beszéd a haderőfejlesztés: már Magyarország vásárolja a legtöbb német fegyvert a világon

Kiadta a német gazdasági minisztérium a friss fegyverexportadatokat. Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán. Van honnan visszaépíteni a magyar honvédséget.

 

Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém
Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém
Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
Rotors & Cams Zrt. drón
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém
drón Veszprém

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.