A világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC 6,6 milliárd dollár támogatást és 5 milliárd dollár kedvezményes kölcsönt kap Washingtontól. Az összességében 11,6 milliárdos dolláros (több mint 4,1 ezermilliárd forint) összeggel a Fehér Ház a cég amerikai beruházást segíti. A megállapodás értelmében a távol-keleti vállalat 65 milliárd dollárra növeli a befektetés értéket és egy harmadik gyárat is épít az Egyesült Államokban.

TSMC Microchip IllustrationTSMC (Semiconductor Manufacturing Company) logo displayed on a smartphone with microchip seen in the background. On 10 August 2023, in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A csipek kritikus fontosságú alkatrészek / Fotó: AFP

A TSMC összesen három üzemet húz fel Arizonában: az első létesítményben 2025 végén kezdődhet meg a termelés, míg a másodikban 2028-ban. Utóbbiban a jelenleg legfejlettebb, 2 nanométeres félvezetők készülnek a jövőben, míg a harmadik gyár 2030-ig épül meg. Azt viszont nem tudni, hogy ebben milyen csipeket termelnek. A felek több hónapon át tartó tárgyalások után tudtak megegyezni.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a TSMC beruházása a legnagyobb külföldi közvetlen az Egyesült Államok történetében. Más csipgyártók sem panaszkodhatnak: az Intel 8,5 milliárd támogatásra és 11 milliárdos kölcsönre jogosult, míg a Samsung várhatóan több mint 6 milliárd dollárra számíthat. A következő hetekben pedig bejelenthetik a memóriacsipeket gyártó Micronnak szánt összeget is.

Mik a félvezetők, és miért folyik értük a harc?

Világszerte a kormányok hatalmas összegeket költenek a helyi csipgyártás kiépítésére, a függetlenedésre, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is olyan fontosak a félvezetők. A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. 

Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, mivel nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. Jelenleg a 3 nanométeres félvezetők számítanak a legfejlettebbeknek, ilyet csak három cég, az amerikai Intel, a dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC képes gyártani, mivel ezeknek a készítése rendkívüli szakértelmet igényel.

A tervek szerint idén érkeznek a 2 nanométeres alkatrészek is. A 2022-ben elfogadott csiptörvény értelmében Washington 52 milliárd dolláros támogatási keretet nyújt a beruházásokhoz. A programban részt vevő vállalatok 25 százalékos adókedvezményben is részesülnek, csaknem 24 milliárd dollár erejéig, az ágazat legnagyobb szereplői pedig a bejelentés után üdvözölték a programot.

A világ legnagyobb csipgyártójának számító TSMC üzleti modellje azon alapul, hogy más cégek által tervezett csipeket gyárt magas színvonalon, például az iPhone-ban lévő félvezetőket az Apple tervezi, de a TSMC készíti. A tajvani vállalat partnerei között megtalálható megtalálható az Nvidia is egy sor techóriás mellett.

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.