BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Cseh milliárdos kezébe kerül a GLS és a brit posta

A 48 éves Daniel Kretinsky a régió egyik leggazdagabb emberének számít, vagyonosabb, mint az öt legjómódúbb magyar együttvéve. A cseh mágnás most a brit posta és a GLS anyavállalatát szerezte meg, bár ehhez még a brit kormány jóváhagyása is szükséges.

Csehország leggazdagabb üzletembere, Daniel Kretinsky 3,6 milliárd fontért (mintegy 1,6 ezermilliárd forint) megvásárolta a GLS csomagküldő és a brit posta (Royal Mail) anyavállalatát, az International Distributions Servicest (IDS). Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány nem ellenzi az üzletet, azonban a szokásos nemzetbiztonsági ellenőrzést elvégzik az ügylet kapcsán.

Kretinsky megerősítette, hogy az IDS és a Royal Mail központja a jövőben is az Egyesült Királyságban lesz, egyben a brit posta kötelezettségeit – azonos áron kézbesítés a hét hat napján, munkavállalókkal kötött szerződések – is teljesíti a következő években. A tranzakciót a júliusi választás előtt jelentik be, a győzelemre esélyes, jelenleg ellenzéki Munkáspárt pedig közölte: kormányon megvédik a brit postát, ha szükséges.

A Reuters emlékeztet rá: a több évszázados múltra visszatekintő Royal Mail már régóta veszteséges, mivel visszaesett a levélforgalom, a csomagok kézbesítése terén pedig számos riválissal küzd, miközben a cég kénytelen a gyakori sztrájkokkal is szembenézni. A problémákat tetézi, hogy a leveleket országszerte meghatározott áron, veszteségesen kell kézbesíteni. Ennek módosítását az IDS többször kérte Londontól, hiába.

Zsákolja a cégeket a régió leggazdagabb üzletembere

A 48 éves Daniel Kretinsky a régió egyik leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes 9,2 milliárd dollárra (több mint 3,2 ezermilliárd forint) becsüli, ezzel gazdagabbnak számít, mint az öt legpénzesebb magyar együttvéve. Kretinsky vezeti és birtokolja Közép-Európa legnagyobb energetikai csoportját, a 25 ezer embert foglalkoztató EPH-t.

Az energiamágnás az elmúlt években nagybevásárlást tartott, így résztulajdonosa lett a cseh Spartha Praha klubnak és az angol West Ham Unitednak. Részesedést szerzett a második legnagyobb francia kiadóvállalatban, az Editisben, valamint a szintén francia Fnac Darty és a Casino kiskereskedelmi vállalatokban.

Brit, német és francia vállalatokat vásárol fel a cseh energiamágnás / Fotó: AFP

Ezek mellett részvénypakettre tett szert a brit J Sainsbury szupermarketláncban és a Magyarországon is jelen lévő Foot Locker sportcipő-kiskereskedelmi cégben. Az üzletember figyelmét Németország sem kerülte el, áprilisban Európa legnagyobb acélgyárának lett a kisebbségi tulajdonosa, miután a Thyssenkrupp Steel Europe 20 százalékát szerezte meg.

A cseh milliárdosnak korábban a tekintélyes Le Monde napilapban is volt részesedése, azonban onnan nemrég kivásárolták. Kretinsky eddig az IDS 27,5 százalékát birtokolta, és hónapok óta igyekszik megszerezni a vállalatot. Ha az ellenőrzések lezárulnak, akkor a brit posta 500 év után cseh tulajdonba kerülhet, továbbá a GLS is értékes szerzeménynek bizonyulhat.

A világ tíz leggazdagabb embere – Elon Musk lecsúszott az első helyről, Mark Zuckerberg idén nagyot megy

A világ leggazdagabb embereit összegző lista első helye gyakran cserél gazdát Bernard Arnault, Jeff Bezos és Elon Musk között, most épp Elon Musk csúszott vissza. Azonban nemcsak az első tíz helyen történtek jelentős változások: az Nvidia tőzsdei ralijával a cég vezérigazgatója, Jensen Huang is jól járt.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.