BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ferihegy

Ferihegyi repülőtér: bombaüzlet az üzemeltetés – szédítő profitot jelentett a Budapest Airport

A friss pénzügyi beszámolókból látszik, mekkora üzleti lehetőség rejlik a Budapest Airport Zrt.-ben. A ferihegyi repülőtér tízmilliárdos nyereséget termelt.

Nettó 74 millió euró nyereséggel zárta a 2023-as évet a Budapest Airport Zrt. (BA) – derült ki a cég pénteki közleményből. Ez átszámítva csaknem 29 milliárd forint.

ferihegy
Ferihegyi repülőtér: bombaüzlet az üzemeltetés – szédítő profitot jelentett a Budapest Airport / Fotó: Budapest Airport Zrt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető társaság ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a Covid-járvány alatt tetemes veszteségét halmozott fel és ezt az elmúlt két év alatt 47 millió euróra csökkentette köszönhetően annak, hogy a koronavírus után már második nyereséges évét zárta tavaly. Az is kiderült, hogy a Budapest Airport

337,8 millió euró nettó árbevételt produkált, ami csaknem 132 milliárd forintnak felel meg, ami 20 százalékos növekedés.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a ferihegyi repülőtér négy év után leküzdötte a járvány okozta súlyos nehézségeket. 

  1. Tavaly az utasforgalom túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, 14,7 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a járvány előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti.
  2. A légiáru mennyisége soha nem látott rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 ezer tonna árut kezelt. 

És hol van még a vége: a vállalat előzetes prognózisai alapján 2024-ben a budapesti repülőtéren megforduló utasok száma meg fogja haladni a rekordévnek számító 2019-es adatokat és megközelíti majd a 17 milliót, a cargo volumen pedig egy újabb mérföldkövet, a 240 ezer tonnát is elérheti.

Azt is bejlentették, hogy a Budapest Airport sikeresen megújította lejáró banki hiteleit, amivel legalább újabb 7 évvel meghosszabbította a pénzügyi stabilitás egyik fontos pillérét. Összességében pedig

43 millió euró, csaknem 17 milliárd forint osztalékfizetésre is sor került

a Budapest Airport magyar anyavállalata részére. Az osztalék Magyarországon maradt a felhalmozott veszteségek csökkentése érdekében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.