BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány: órákig állt a nyílt betonon a Ryanair budapesti járata Cipruson – vizet csak pénzért adtak az utasoknak

A beszámolók szerint bicskanyitogató módon kezelte a magyar utasokat egy ciprusi járatán az ír fapados. A botrány kitört, de a Ryanair mossa kezeit.

Már-már szokásosnak mondható botrányos jelenetek játszódtak le a napokban Cipruson, a Ryanair egyik járatának fedélzetén – ez derül ki friss utasbeszámolókból.

Ryanair At Krakow Airport
Botrány: órákig állt a nyílt betonon a Ryanair budapesti járata Cipruson – vizet csak pénzért adtak az utasoknak / Fotó: NurPhoto via AFP

A poszt a közösségi médiában jelent meg szombat délelőtt, egészen pontosan egy ciprusi turisztikai csoportban.

Vigyázzatok a Ryanairrel!

Ezzel kezdődik a bejegyzés. Ebben az egyik érintett arról írt, hogy a 2024. 06. 26-i (ezen a héten szerdán) a Ryanair Páfosz–Budapest járatának menetrend szerint 16:25-kor kellett volna elstartolnia, csakhogy az utasok beszállását követően a gép zárt ajtókkal még 2 óra 35 percet állt a nyílt aszfalton, majd végül csak 19 órakor szállt fel.

Ahogy az várható volt, az utasok közül sokan kiakadtak. Csakhogy a Ryanair tudta még tetézni a baj, ugyanis úgy gondolta, hogy védőital és minden egyéb nélkül a fedélzet alkalmas váróteremnek. „Számukra ez a legolcsóbb megoldás, és egyáltalán nem vették figyelembe, hogy gyerekek és idősek is voltak a fedélzeten” – fakadt ki a poszt jegyzője.

Szerinte ez a fajta többórás „fogva tartás” jogszerűtlen, és minimum reptéri várótermet kellett volna biztosítani az utasoknak. Az utasoknak ezt az igényét egyébként másfél óra után a fedélzeti jegyzőkönyvbe is rögzítették. Sőt, a kapitány figyelmét is felhívták arra, hogy két órán túl az utasokat a fedélzeten tartani jogszerűtlen, és ezt a kapitány el is ismerte.

Kiskapu a repülőjáratok késésénél

Miután végre landolt Budapesten a Ryanair járata, többen a késésre való tekintettel panaszt tettek. Csakhogy kiderült, hogy mivel 1500 kilométernél hosszabb útról van szó, csak a 3 órát meghaladó késés esetén fizetne a légitársaság. Így aztán várhatóan az összes panaszt elutasítják majd.

Az esetet leíró utas azonban fogyasztói bejelentést is tett, sőt sérelemdíjért pert indított a Ryanair ellen. „Tanulság, hogy étellel, itallal és mentálisan is mindenki készüljön fel egy esetleges PFO–BUD vagy BUD–PFO, egyszerűnek tűnő, sima repülőútra is. Mert ha a légitársaságon múlik, akkor a kedves ügyfél akár a fedélzeten is kiszáradhat” – zárul a poszt.

Rengeteg komment érkezett, az egyiket szintén egy érintett utas írta. Ő két gyermekével repült. Arra hívta fel a figyelmet, hogy már délelőtt jött egy üzenet a Ryanairtől, hogy a hazaúton viharos időjárás várható. A reptéren nagyjából 20 perccel később kezdődött a gépre való felszállás, de ekkor még nem gondoltak semmi rosszra, mert az előttük lévő gépek mind felszálltak. „Mikor mindenki elhelyezkedett, akkor jött a kapitánytól az infó, hogy nem szállhatunk fel, és nem tudta, hogy meddig. A személyzet viszonylag normális volt. Szerencsére a vécét lehetett használni, és a személyzet később – pénzért ugyan – adott ki vizet” – egészítette ki az eredeti beszámolót.

A konkrét esetet úgy jellemezte, hogy az nagyon kellemetlen élmény, de szerencsére nagyobb baj nem történt.

A Világgazdaság a napokban írt arról, hogy mivel magyarázzák a légitársaságok a tetemes késéseket. Nem csak a Ryanair járatain áll elő ilyen helyzet, a Wizz Air-gépeken is tapasztalható. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.