BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légkondibiznisz: megtalálta a menekülőutat az autóiparból a Robert Bosch

A német technológiai konszern még soha nem költött annyit egy akvizícióra, mint most az amerikai Johnson Controls International egyik üzletágának felvásárlására. A Robert Bosch a tengerentúli lakossági hűtés-fűtés szegmensében erősít, a német sajtó szerint az ügylettel az autóiparban nyomuló ázsiai konkurencia térfoglalására reagálva.

Gyakorlatilag a mellényzsebéből fizetve, a Robert Bosch 8 milliárd dollárért megveszi az amerikai Johnson Controls International (JCI) lakossági fűtési, ventilációs és légkondicionáló üzletágát – közölte kedden a német vállalat, amely még sohasem hajtott végre ekkora akvizíciót.

Red, Bosch ,Logo,On,Glass,Facade,Of,Bosch,Research,And
Gigaügyletet kötött a Robert Bosch / Fotó: Shutterstock

A jövő üzletága felé fordul a Robert Bosch 

Hozzátették, hogy a már aláírt megállapodás révén a cég Bosch Home Comfort néven futó lakossági és kisvállalati „hűtő-fűtő” üzletága a jelenlegi 5 milliárd euróról 9 milliárdra növelheti éves forgalmát.

A Bosch szerint az új szerzeménnyel – amelyet a szintén pályázó Lennox International és a Samsung Electronics orra elől sikerült elhalászniuk – ráadásul megerősítik jelenlétüket az Egyesült Államokban és Ázsiában, beleértve a hőszivattyúk értékesítését is. A vállalat igyekszik hasznot húzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében az olaj- és gázfűtés visszaszorítását szorgalmazó globális erőfeszítésekből.

A JCI eszközeivel együtt a Bosch megszerzi az amerikai cég és a japán Hitachi csoport közös vállalatát, amely az észak-amerikai piacot látja el lakásközponti becsövezett klímaberendezésekkel – írja a Reuters.

A Johnson Controls közölte is, hogy 6,7 milliárd dollárt kap saját cégeiért, a többi pénz a közös vállalatért jár, amelynek megszerzésével egyidejűleg a németek a Hitachitól megkapják a Japánban, Simicuban található gyártóbázist is.

A Bosch várakozásai szerint az épületek fűtésének és hűtésének globális piaca 2030-ig várhatóan 40 százalékkal növekszik, amit a technológiai fejlődés, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelem hajt. A vételárat a vállalat saját készpénzállományából finanszírozza. A versenyhivatali eljárás során nem számítanak problémákra, és előreláthatóan egy éven belül lezárják az ügyletet.

Tőzsdére viheti egyes részlegeit a német cég

A német Handelsblatt szerint az üzlet hátterében az áll, hogy a Bosch, amely jelenleg a világ legnagyobb autóipari beszállítója, a lehető leggyorsabban függetlenné akarja tenni magát a globális autópiaci fejleményektől. A német céget ugyanis az ágazatban „rangfosztás fenyegeti”, mivel a nagy ázsiai akkumulátorgyártók hamarosan kiszoríthatják az iparági piacvezető pozícióból.

Stefan Hartung, a börzén nem jegyzett családi cégként működő Bosch vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat korábban elfogadott 2030-ig szóló stratégiája értelmében nagyobb, lehetőleg globális felvásárlási célpontokat kerestek, és arra is nyitottak, hogy a csoport egyes részlegeit a tőzsdére vigyék. Korábban egyébként a Whirlpoollal is hírbe hozták a Boscht, aminek volt is valóságalapja – árulták el a német topmenedzserek a Reutersnek, ám végül jobb befektetésnek ítélték a JCI-t, amivel a Whirlpool le is került az asztalról. 

A JCI részvényei kedden mintegy 1,5 százalékkal, 69,1 dollárra gyengültek a Wall Streeten, a szerdai tőzsdenyitás előtt elektronikus kereskedésben pedig stagnál az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.