BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben a McReggeli: világszerte fenyeget a madárinfluenza

Ausztráliában le kellett csökkenteni azt az idősávot, amelyben elérhető a McReggeli, a hirtelen tojáshiány miatt. A McDonald’s gyorséttermei egyelőre csak Ausztráliában érzik a világszerte gondot okozó madárinfluenzát – remélhetőleg Magyarországot nem éri ilyen szintű tojáshiány.

A McDonald’s jócskán megérezte a madárinfluenzát Ausztráliában: másfél órával csökkentette le azt az időszakot, amikor elérhető a McReggeli, mivel akut tojáshiányban szenved az ország a járvány miatt. Ausztráliában olyan szintre nőtt a madárinfluenza, hogy több mint 1,5 millió tojó baromfit kellett levágni, emiatt pedig jelentős tojáshiány alakult ki. A madárinfluenza nem csak Ausztráliát érinti: idén Magyarországon és a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is felütötte a fejét.

Hamburger, French fries, coffee and Coca Cola soft drink on the table in the McDonald's restaurant. Branches all over the world. Ukraine, Kiev - September 6, 2019., McDonald’s, McReggeli
Veszélyben a McDonald’s reggelije: világszerte fenyeget a madárinfluenza / Fotó: Northfoto

Szerencsére Magyarországon még nincs veszélyben a gyorsétterem tojásellátása, de az ausztrál éttermek már nem voltak ilyen szerencsések. „Sok kiskereskedőhöz hasonlóan mi is gondosan kezeljük a tojáskínálatot a jelenlegi iparági kihívások miatt” – írja a McDonald’s ausztrál képviselete.

Keddtől Ausztrália-szerte nem délig, hanem csak 10:30-ig lesz elérhető a McReggeli.

A South China Morning Post szerint a gyorséttermi vállalat együttműködik az ausztrál gazdákkal és beszállítókkal, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessenek a megszokott kerékvágásba, és az eddig megszokott időben szolgálhassák fel a McReggelit. Ausztrália rendkívül magas patogenitású madárinfluenzával küzd, május óta 11 baromfitelepet támadott meg a járvány, köztük több tojástartó telepet is. Beszámolók szerint már sikerült megfékezni a vírus széles körű terjedését, de 

több kiskereskedő is korlátozta a megvásárolható tojások számát.

A termelők és a beszállítók szerint az ország kellő mennyiségű egészséges baromfival rendelkezik ahhoz, hogy visszaépítsék a tojáskészleteket. A legnagyobb gondot a vadon élő madarak okozzák, ugyanis róluk terjed a vírus a tenyésztett állatokra.

Nem csak az ausztrál McDonald’s lehet veszélyben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) áprilisban több helyen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét: Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepe volt érintett a vizsgálatban. Tótkomlóson, egy több mint 44 ezer példányt számláló telepen, Pusztaföldváron pedig egy mintegy 1500 állatot tartó telepen azonosították a vírust. A Nébih tájékoztatása szerint 

a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet,

így nem lehet kizárni annak a valószínűségét sem, hogy itthon is egyik napról a másikra felütheti fejét a hirtelen tojáshiány. 

Az Egyesült Államokban nemcsak madarakat, hanem embereket is megtámadott a vírus. Május végén két beteget azonosítottak madárinfluenzával, az Egyesült Államok szövetségi egészségügyi hivatala azonban azt közölte, hogy a madárinfluenza kockázata egyelőre nagyon alacsony, és nincs bizonyíték emberről emberre való terjedésének.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.