BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merénylet: az oroszok meg akarták ölni a legnagyobb magyarországi fegyvergyártó vezérigazgatóját – de Amerika közbelépett

Ha igaz, amit az amerikai sajtó állít, akkor példátlan merénylet készült egy magyar szempontból is fajsúlyos német hadiipari óriás első számú vezetője ellen. A sztorit egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg.

Döbbenetes állításokat fogalmazott meg az angolszász sajtó, élén a CNN-nel. Az amerikai hírcsatorna egy nem mindennapi merényletkísérletről hozott nyilvánosságra szenzitív információkat.

Rheinmetall - Annual press conference
Merénylet: az oroszok meg akarták ölni a legnagyobb magyarországi fegyvergyártó vezérigazgatóját – de a CIA közbelépett / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Arról írt, hogy az oroszok összeesküvést szerveztek egy, egyebek mellett Ukrajnába is fegyvereket szállító fegyvergyártó vezérigazgatójának meggyilkolására. Nem másról van szó, mint a német Rheinmetall AG-ról és annak első emberéről, Armin Pappergerről. Az ügynek vastagon van magyar vonatkozása is, hiszen

a Rheinmetall és Armin Papperger ezer szállal kötődik a magyar gazdasághoz és a hazai védelmi iparhoz,

és a legnagyobb fegyvergyártó tevékenységet folytatják Magyarországon. A CNN most öt amerikai és nyugati tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés az év elején fedezte fel, hogy az orosz kormányzat döntött a gyilkosságról. Az orosz fél eddig semmiféle kommentárt nem fűzött a sztorihoz, ahogy sem az amerikai, sem a német hírszerzés nem nyilatkozott a konkrét esetről, és a Rheinmetall sem.

A lap névtelen forrásai szerint mindenesetre ez csupán az egyik merénylet lett volna a sok közül, amelyeket az oroszok védelmi ipari csúcsvezetők ellen szerveztek Európában. Olyan menedzsereket akarhattak likvidálni, akik támogatták Ukrajna háborús erőfeszítéseit. Azonban Armin Papperger meggyilkolásának terve volt a legkiforrottabb.

Amikor az amerikaiak értesültek a szándékról, azonnal értesítették Németországot, amelynek biztonsági szolgálatai képesek voltak megvédeni a Rehinmetall-vezért, és meghiúsították az összeesküvést. Egy magas rangú német kormánytisztviselő megerősítette a CNN-nek, hogy Berlint az Egyesült Államok figyelmeztette a merényletre.

Az amerikai média szerint Papperger nyilvánvaló célpont, miután a Rheinmetall az Ukrajna szempontjából létfontosságú, 155 milliméteres tüzérségi lövedékek legnagyobb és legsikeresebb német gyártója. A vállalat azt is bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben páncélozottjármű-gyárat nyit Ukrajnában, ami az orosz vezetésből komoly aggodalmat váltott ki.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

Hamarosan mérföldkőhöz ér a feltámasztott magyar védelmi ipar, és néhány éven belül szemmel látható részesedése lesz a hazai GDP-ből. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.