BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leleplezték egy Barbie-gyár embertelen munkakörülményeit – szinte éhbérért állítják össze a babákat

A Mattel dél-kínai gyárában elfogadhatatlan körülmények között dolgoznak munkások ezrei, a fizetésük pedig szinte az éhbérnek felel meg. A Barbie babákat összerakó dolgozók fizikai és lelki sérüléseknek vannak kitéve nap mint nap.

A Barbie babákat gyártó Mattel vállalhatatlan körülmények között dolgoztatja munkásait a nagy kiterjedésű dél-kínai gyárában. Többek sérült, hólyagos, égett kezekkel szerelik össze a rózsaszín álombabákat – mindezt óránkénti másfél fontért, azaz 720 forintért, ami már jó napi bérnek számít. Egy felülvizsgálat szerint évente több millió Barbie-t gyártanak le ebben az üzemben, de a dolgozóknak babánként kevesebb mint 2 pennyt fizetnek, és több száz óra túlórára kényszerítik őket. A gyár egyébként Disney-figurák alapján is készít játékokat.

Embertelen körülmények között állítják össze a Barbie babákat a Mattel dél-kínai gyárában
Embertelen körülmények között állítják össze a Barbie babákat a Mattel dél-kínai gyárában / Fotó: Yang zheng / Imaginechina / Imaginechina via AFP

A vizsgálatot a brit Channel 4 tévé- és streamingszolgáltató folytatta, ezután maga a Mattel is a Guangdong tartományban lévő dongguani gyár felé fordította figyelő tekintetét. A Mattel beszámolók szerint rögtön megkezdte a saját vizsgálatát, mivel ha nem tudja biztosítani a biztonságos munkakörnyezetet, akkor komoly bírságokkal kell szembenéznie. A vizsgálat alatt kiderült, hogy a dolgozóknak rendkívüli kimerültséggel kell megküzdeniük – egy beépült riporter azt nyilatkozta:

Ebben a gyárban egyszerűen nem emberként bánnak az emberekkel. Állatként dolgoztatják őket.

A beszámolók szerint több dolgozó olyan nyomást érez magán, hogy sokszor pánikrohamokat kapnak, nem tudnak rendesen levegőt venni, és a rosszullétek állandók. A munkások elmondták: a menedzserek szerint a Mattel-gyárban feltétel nélkül engedelmeskedni kell a parancsoknak.

Van, aki szerint a Barbie babák üzenetét semmissé teszi az elkészítésük módja / Fotó: Northfoto

A The Times beszámolója szerint az alkalmazottak veszélyes, embertelen körülmények között dolgoznak:

  • égési sérüléseket szenvednek,
  • állandóan hólyagosak a kezeik,
  • megfelelő védőfelszerelés és biztonsági eligazítás nélkül kell kezelniük a forró Barbie-műanyagot.

A vizsgálat után a Mattel egy közleményt adott ki, miszerint elkötelezték magukat amellett, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítsanak, és gondoskodjanak arról, hogy a vállalat valamennyi alkalmazottja igazságos és tiszteletteljes bánásmódban részesüljön. A közleményben kihangsúlyozták, hogy a játékgyártó létesítményeit rendszeresen ellenőrizte az ICTI Care Foundation, az Ethical Supply Chain program felügyeletéért felelős szervezet, amely segít biztosítani a biztonsági és munkahelyi szabványok betartását. Ezzel együtt is a Mattel további vizsgálatokat fog végezni.

A Worker Rights Consortium, az ellátási láncok vizsgálatára szakosodott civil szervezet egy képviselője szerint 

a Mattel ugyanolyan „eldobhatónak” tartja a dolgozóit, mint magukat a babákat.

„A rózsaszín, az öröm és a sugárzott női erő nem más, mint a kizsákmányoló körülmények magasiskolája” – mondta a szervezet képviselője, hozzátéve, hogy ezzel semmissé teszik a babák üzenetét.

Elképesztő Barbie babák, elképesztő áron

A Barbie babák, amilyen nagy számban készülnek, olyan drágák is lehetnek – természetesen nem minden darab, csak az igazán ritkák. Világszerte vannak olyan gyűjtők, akik hajlandók szép összegeket költeni néhány Barbie babáért. Például a Rózsaszín Gyémánt Barbie-t a 2013-as New York-i tavaszi divathét bemutatójának alkalmából alkották meg. 

Ruháját (nevéből adódóan) rózsaszín gyémántok borítják, egy aukción 15 ezer dollárért (5,5 millió forint) csaptak le rá. 

Az első Barbie-ból – amely 1959-ben jelent meg a polcokon szőke hajjal, kék szemhéjpúderrel, vörös ajkakkal, arany karikákkal és csíkos, fekete-fehér fürdőruhával – az első évben több mint 350 ezer darabot adtak el. Az ilyen első gyártású babáknak a lábuk alján lyukak találhatók, erről ismerhetők fel legkönnyebben. Egy jó állapotú baba eredeti csomagolásban akár 27 450 dollárt (körülbelül 10 millió forint) is érhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.