BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gazprom headquarters in Moscow

Súlyos veszteségei miatt már a szállodáit is árulja a Gazprom

A vállalat tavaly kétezermilliárd forintnyi veszteséget könyvelt el. S mivel a Gazprom attól tart, hogy hamarosan teljesen elveszíti az európai piacot, sürgősen készpénzre akarja váltani az ingatlanportfóliójának egy részét.

A Gazprom, az orosz energiaipari óriás kedden bejelentette, hogy több üdülőhely eladását tervezi, miután az elmúlt 25 évben először szenvedett éves veszteséget.

Gazprom headquarters in Moscow
Súlyos veszteségei miatt megválik szállodáitól az orosz Gazprom / Fotó: Anadolu via AFP

A Gazprom közleménye szerint összesen 14 szállodától válna meg, az árverésre bocsátott ingatlanok között olyan világhírű üdülőhelyek vannak, mint

  • az örményországi Virágok Völgyében található Marriott Tsaghkadzor Hotel
  • vagy a moszkvai Imperial Park Hotel & SPA.

Sötét fellegek gyűlnek a Gazprom felett

A Kreml által ellenőrzött vállalat, amely, bár a világ legnagyobb gáztartalékaival rendelkezik, 2023-ra közel 7 milliárd dolláros – több mint 2 ezermilliárd forintos – nettó veszteséget könyvelt el, miután a jövedelmező európai piacokra irányuló eladások visszaestek az orosz–ukrán háború kirobbanását követő nyugati szakítás miatt.

Az energiaóriás számára azonban nem érnek véget a nehéz idők: hamarosan a teljes európai gázpiac elvesztésére kell felkészülnie, mivel az Ukrajnával kötött, az orosz gáz Európai Unióba történő tranzitjáról szóló megállapodás az év végén lejár.

Ukrajna pedig többször is kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni Moszkvával az üzlet meghosszabbításáról.

A most bejelentett eladások azonban valószínűleg nem ellensúlyozzák jelentősen a Gazprom brutális veszteségeit – a Reuters elemzői például az Imperial szálloda értékét csak 69,5 millió dollárra becsülték.

A Gazprom lesz Kína fő gázszállítója

Vélhetőleg saját árnyék-LNG-flotta kiépítésén dolgozik Oroszország, amelynek állami gázipari vállalata kínai gázkivitele látványos felfuttatására készül. Meglesz annak a gáznak a helye, amelyet a Gazprom nem tud eladni Európában.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.