BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tech-milliárdosok, akiket még gazdagabbá tett a mesterséges intelligencia

Az Nvidia, a Meta és más óriás cégek vezetői nem panaszkodhatnak, ugyanis a mesterséges intelligencia jó piacnak bizonyult és őket csak még gazdagabbá tette. Ezek a tech-milliárdosok eddig is a szupergazdagokat összesítő listák vezetői voltak, de az MI-fejlesztések még jobban bebiztosították helyüket.

A mesterséges intelligencia forradalma hatalmas változásokat hozott a technológiai világban, és néhány milliárdos vagyonát hihetetlen mértékben növelte ebben az évben. Ez különösen igaz azokra a tech-milliárdosokra, akik az MI-alapú innovációk élvonalában állnak, és cégeik egyre több erőforrást fektetnek a technológiába. A big tech tagjai közül többen is megszedték magukat a mesterséges intelligencia fejlesztéséből, viszont felhőszolgáltatásokkat foglalkozó cégek és a nagy technológiai vállalatok vezetői is jól jártak.

Tech-milliárdosok, akiket még gazdagabbá tett a mesterséges intelligencia
Tech-milliárdosok, akiket még gazdagabbá tett a mesterséges intelligencia / Fotó: AFP

Jensen Huang – Nvidia

Az Nvidia alapítója és vezérigazgatója, Jensen Huang, az MI iránti megnövekedett kereslet révén vagyonának drámai növekedését élvezte. Az Nvidia MI-chipjei kulcsszerepet játszanak a világ vezető MI-modelleinek működtetésében, ami Huang nettó vagyonának óriási ugrását eredményezte. 

Huang vagyona 63,5 milliárd dollárral nőtt 2023-ban, és most eléri a 107 milliárd dollárt (39 ezermilliárd forint).

A Bloomberg Billionaires Index szerint vagyonának nagy része az Nvidia-ban birtokolt 3,5 százalékos részesedésből származik. Az Nvidia részvényei idén körülbelül 158 százalékkal nőttek, és a cég piaci értéke újra elérte a 3 billió dollárt szeptemberben. Az Nvidia továbbra is az egyik legértékesebb félvezető gyártó vállalat, amely a MI technológiai iparág egyik alappillére.

Jordan Klein, a Mizuho elemzője szerint egyértelműen fenntartható lehet az MI-köthető szoftveres és hardveres piac növekedési üteme, nincs okuk félni a befektetőknek. A jó kilátások ellenére egyelőre nem tudni, hogy az MI-bummban érintett cégek pontosan mekkora összegeket akarnak majd 2026-ban fejlesztésekre költeni, a jelenlegi trendek és nyilatkozatok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy gyorsulásra kell számítani, semmi esetre sem lassulásra.

Michael Dell – Dell Technologies

A Dell Technologies alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell, idén szintén hatalmas növekedést könyvelhetett el, nettó vagyona 31,6 milliárd dollárral nőtt. 

Michael Dell vagyona elérte a 110 milliárd dollárt (40,1 ezermilliárd forint),

főként annak köszönhetően, hogy a Dell részvényei jelentős emelkedést mutattak az MI-optimalizált szerverek iránti kereslet növekedése miatt. A Dell Technologies nagy hangsúlyt fektet az MI megoldások fejlesztésére és alkalmazására, különösen a szerverek és adatközpontok terén. Az erős kereslet az MI-re optimalizált szerverek iránt az egyik fő hajtóereje volt a Dell részvényeinek 58,4 százalékos emelkedésének ebben az évben. Ennek ellenére májusban sokkolta részvényeseit a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója: csalódást keltő kilátásaival 17 százalékos árfolyamesésnek ágyazott meg.

Mark Zuckerberg vagyona hatalmasat nőtt az elmúlt egy évben / Fotó: AFP

Mark Zuckerberg – Meta

Mark Zuckerberg, a Facebook és az Instagram atyja, 2023-ban rendkívüli növekedést ért el nettó vagyonában. Az MI technológia, különösen a Meta által fejlesztett segédek, jelentős előrelépést hoztak a cég számára, ami Zuckerberg vagyonát is megdobta. 

Zuckerberg nettó vagyona eddig 78,1 milliárd dollárral nőtt az év során, 

és szeptemberben a világ második leggazdagabb embere lett, miután átlépte Jeff Bezos vagyonát. Az MI által vezérelt fejlesztések a Meta termékeiben, mint például a Meta AI, elősegítik Zuckerberg vállalatának növekedését, amely egyre inkább az mesterséges intelligencia alkalmazására összpontosít, különösen az olyan új fejlesztésekben, mint a Meta AI szemüveg és a Meta alkalmazások. Zuckerberg vagyonának értéke jelenleg meghaladja a 206 milliárd dollárt (75,1 ezermilliárd forint).

Larry Ellison – Oracle

Larry Ellison, az Oracle társalapítója szintén nagy hasznot húzott az MI-technológia növekedéséből. Ellison nettó vagyona 2023-ban meghaladta Jeff Bezos vagyonát, így a világ második leggazdagabb embere lett, miután 

elérte a 206,8 milliárd dollárt (75,5 ezermilliárd forint).

Az Oracle sikeres felhőalapú megoldásai és a vállalat cloud szolgáltatásainak növekedése az MI iránti kereslet emelkedésével párosulva nagy mértékben növelték Ellison vagyonát. Az Oracle felhőszolgáltatásai különösen az MI területén mutattak nagy előrelépést, és a vállalat részvényei is jelentősen emelkedtek ebben az évben.

A tech-milliárdosok mellett is jól élnek a szupergazdagok

Most éppen Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója vezeti 235 milliárd dolláros vagyonnal a szupergazdagok listáját Bloomberg augusztusi adatai szerint . Második helyen Jeff Bezos, az Amazon alapítója áll 193 milliárd dollárral – Musk és Bezos gyakran helyet cserél. Mark Zuckerberg viszont szépen felzárkózott a harmadik helyre – ez főleg a mesterséges intelligencia fejlesztéseknek is köszönhető. Ázsia két leggazdagabb embere, az indiai Mukesh Ambani és Gautam Adani is az előkelő 11. és 12. helyet foglalja el a listán bő 100-100 milliárd dolláros vagyonnal. Nem véletlen, hogy indiaiak kerültek Ázsiából az első húszba, ugyanis évtizedek óta nem koncentrálódott olyan hatalmas vagyon az indiai társadalom leggazdagabb 1 százalékának a kezében, mint napjainkban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.