BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Prime Video - az Amazon - Photo Illustration

A hirdetési piacon is veri a Netflixet az Amazon Prime

Kifizetődik az e-kereskedelmi óriás befolyása a reklámpiacon. Az Amazon sokkal alacsonyabb árakat kínál a hirdetőknek, mint a Netflix, ami újabb fejfájást okozhat a streamingszektor régi urának.

Az Amazon alig öt hónapja vezette be a reklámokat a Prime Video platformjára, de már ezen a téren is rávetette magát a vetélytársai piaci részesedésére, alacsonyabb árakat és pontosabb személyre szabást kínálva a hirdetőknek, mint a Netflix.

Prime Video - az Amazon - Photo Illustration
A reklámpiacon is eltapossa riválisait az Amazon / Fotó: NurPhoto via AFP

A seattle-i székhelyű e-kereskedelmi óriás a hirdetésekkel támogatott streamingszolgáltatások zsúfolt mezőnyéhez csatlakozva nem vesztegette az időt,  azonnal letámadta riválisait, jelentősen alacsonyabb árakat kínálva, mint a Netflix vagy az HBO Max.

Az Amazonnak sietnie kell, ha meg akarja vetni a lábát a piacon, az elemzők ugyanis arra számítanak, hogy hamarosan az Apple is be fog lépni a szegmensbe, a két technológiai óriás közti verseny pedig az egész ágazatot felkavarhatja.

A Prime Video kínálatának bővítése már most is arra kényszerítette a riválisokat, hogy meredeken csökkentsék az áraikat, mivel az Amazon óriási filmkatalógusa rengeteg fogyasztót csábít el, ami még vonzóbbá teszi a platformot a hirdetők számára.

Eddig egyedül a Disney+ és a Paramount+ tudott lépést tartani Bezosékkal: az előbbi a mögötte álló óriási médiabirodalomra támaszkodva csökkentette árait, míg az utóbbi a kisebb mérete miatt eddig is a legolcsóbb választás volt a szektorban.

Előnyt ad az Amazon e-kereskedelmi múltja

A Prime érkezése különösen aggasztja a rivális streamingszolgáltatók vezetőit, mivel a technológiai óriás az online adásvételi és logisztikai üzletágai miatt jelentős kapcsolatrendszerrel rendelkezik a reklámpiacon, amivel még a tradicionális médiavállalatok is csak nehezen tudnak versenyezni.

Az Amazon emellett a hirdetések bevezetésével is óriási előnyre tett szert: több mint 200 millió előfizetőjét öt hónappal ezelőtt egyszerre állította át az új, reklámokkal teletömött szolgáltatásaira, és csak azok élvezhetik a megszakítás nélküli adást, akik fizetik a prémiumot. Ezzel a vállalat egy szempillantás alatt hatalmas közönséget tudott felajánlani a hirdetőknek.

Már az Amazon is reklámokkal támogatott mozicsatornáról és sportközvetítésekről tárgyal

Amíg az alapító Jeff Bezos csak a kínálat bővítésén munkálkodott, addig Andy Jassy vezérigazgató most minden üzletágtól jövedelmezőséget vár.

Az Amazon gyorsan növelte több milliárd dolláros reklámüzletágát – amelyet az online áruházaiban megjelenő hirdetések hajtanak –, és 2024 első negyedévében 11,8 milliárd dolláros forgalmat generált, szemben az egy évvel korábbi 9,5 milliárddal.

A Prime Video önálló és nyereséges üzletággá válhat, amelyet hamarosan kiengedhetünk a szárnyaink alól. A piacon a felhasználóknak a legnagyobb katalógust és a legolcsóbb csomagokat kínáljuk, a reklámozók pedig ugyanerre számíthatnak 

– nyilatkozott Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója a Financial Timesnak.

Más streamingszolgáltatók is sikeresek a reklámokkal kiegészített előfizetéses rendszereikkel, mivel a költségtudatos fogyasztók egyre kevésbé hajlandók pénzt szórni a hirdetések letiltására. A Netflix például múlt héten közölte, hogy havi 40 millió aktív felhasználó, azaz új feliratkozói 40-50 százaléka csatlakozott világszerte ehhez a csomagjához.

Ennek ellenére a streamingszektort megalapító cég kezd lemaradni fiatalabb vetélytársaitól, amelyek a nézők számában, a katalógusuk méretében és most már a hirdetési piacon is elé-elévágnak.

 

A hirdetéses csomagok az elmúlt két évben a prémium-streamingpiac 28 százalékáról 38 százalékra emelkedtek, és 2023 utolsó negyedévében, valamint 2024 első negyedévében először tették ki a bruttó felhasználói növekedés több mint felét.

A Prime Video annak ellenére tudott sikeressé válni ezen a területen, hogy  stúdió- és szolgáltatói részlege is brutális elbocsátási hullámot szenvedett el, mivel az Amazon a költségek meredek csökkentésére kezdett el fókuszálni.

Az elemzők és a reklámszakemberek szerint azonban a vállalat katalógusában épp elég új és régi tartalom van ahhoz, hogy piacvezetővé váljon a következő években, a reklám- és a streamingszektorban is.

Ez az Amazon forgatókönyve: kiépítenek egy hatalmas piaci részesedést, majd abból egy csapásra fejőstehenet csinálnak. A felhasználók pedig kénytelenek beismerni, hogy megéri elviselni a vállalat által bevezetett terheket 

– mondta Jonathan Carson, az Antenna iparági adatszolgáltató vezérigazgatója, utalva az e-kereskedelemre és a felhőszolgáltatásokra, ahol a technológiai óriás hasonló trükkökkel vetette meg a lábát.

A Netflix csak Európát tarolta le, mutatjuk, máshol mi van helyette

Egyértelműen a Netflix a legnépszerűbb streamingszolgáltató a világon az országok számát tekintve, de érdemes a térképen böngészgetni, melyik országban mit választanak az interneten a filmeket és tévésorozatokat nézők, mert a glóbusz legnagyobb részén más a vezető szolgáltató.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.