Az olasz Valter Longo tinédzserként került az Egyesült Államokba, ahol a helyi szokások szerint étkezett, főként kólát és hamburgert fogyasztott. A fiatal étrendjében ez óriási változás volt, mivel azelőtt teljes kiőrlésű kenyeret és mediterrán zöldségeket evett a hazájában.
Az étrendi változás pedig szép csendben a fiatal férfi vérképében is megmutatkozott. A kevesebb rost és színes zöldség, valamint a több hozzáadott cukor nemcsak súlygyarapodást okozott nála, de a férfi szívét is megterhelte – írja a Business Insider.
Nyolc évvel az Amerikába érkezése után, 24 évesen már magas volt Longo koleszterinszintje és vérnyomása, ami ilyen korban kifejezetten kórosnak minősül.
Longo az egyetemen biológiát tanult, majd a böjt és a kalóriabevitel csökkentésének élettartamra gyakorolt hatásait kezdte vizsgálni. Emiatt ő maga is változtatott az étrendjén, a szénhidrátban gazdag gyorsételek helyett inkább lassan felszívódó, kalóriában szegény élelmet fogyasztott. Az eredmény pedig megdöbbentő volt: az értékei fél év alatt visszaálltak az egészséges tartományba.
A férfi ezután úgy döntött, hogy kevesebb húst és tejterméket, valamint alig feldolgozott termékeket és zöldségféléket fogyaszt. Emellett pedig Longo egy új kutatásba kezdett. Az után érdeklődött, hogy hogyan lehet meghosszabbítani a baktériumok és az élesztőgombák élettartamát az éheztetésükkel, azaz böjtöléssel. A téma azért fontos, mert a böjt fontos sejttisztulási folyamatot indít el a szervezetben, ami segít a szerveknek, hogy fiatalok és működőképesek maradjanak.
Longo immár a Dél-kaliforniai Egyetem intézményigazgatója, ahol társaival azt kutatja, hogy táplálkozással hogyan lehet elodázni az öregedést. A szakértő úgy látja, hogy a
személyre szabott, céltudatos böjtölés segíthet a rák, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek és a demencia megelőzésében, valamint kezelésében.
Longo időablakos étkezést javasol, pontosan azt, hogy a napi étkezéseket korlátozzuk 12 órás időtartamra. Az étrend akkor segíti elő a hosszú élettartamot, ha változatos: tartalmaz babot, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, magokat, dióféléket és sok-sok olívaolajat. A legújabb kutatások szerint az utóbbi segít a demencia megelőzésében.
Ráadásul a szakértő szerint ehhez a diétához még csak sok pénzt sem kell költeni a divatos biopiacokon. Elég csak leugrani bármelyik közértbe, ahol fagyasztott zöldség és hal vásárolható.
Ha így megy tovább, egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcokHa az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot, akkor egészségtelen ételekkel lesznek tele az üzletek polcai. A HonestFood friss kutatása szerint nincsenek megbecsülve azok a termelők, növénytermesztők és állattartók, akik a legnagyobb társadalmi értéket teremtik meg az élelmiszer-termelésben. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.