BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Fast,Food,And,Unhealthy,Eating,Concept,-,Close,Up,Of
Magas koleszterinszintet és vérnyomás okozott a kóla és a hamburger a fiatal tudósnál.

Ezt teszi az emberrel a kóla és a hamburger néhány hónap alatt

Egy olasz tudós még fiatalkorában próbálta ki az amerikai étrendet, amely hónapok alatt eltorzította a vérképét, magas vérnyomást és súlygyarapodást okozott nála. A szakértő szerint megfelelő táplálkozással nemcsak egészségesebbek maradhatunk, de késleltethető az öregedés is.

Az olasz Valter Longo tinédzserként került az Egyesült Államokba, ahol a helyi szokások szerint étkezett, főként kólát és hamburgert fogyasztott. A fiatal étrendjében ez óriási változás volt, mivel azelőtt teljes kiőrlésű kenyeret és mediterrán zöldségeket evett a hazájában.

Fast,Food,And,Unhealthy,Eating,Concept,-,Close,Up,Of
Magas koleszterinszintet és vérnyomás okozott a kóla és a hamburger a fiatal tudósnál.
Magas koleszterinszintet és vérnyomást okozott a kóla és a hamburger a fiatal tudósnál / Fotó: Shutterstock

Az étrendi változás pedig szép csendben a fiatal férfi vérképében is megmutatkozott. A kevesebb rost és színes zöldség, valamint a több hozzáadott cukor nemcsak súlygyarapodást okozott nála, de a férfi szívét is megterhelte – írja a Business Insider.

Nyolc évvel az Amerikába érkezése után, 24 évesen már magas volt Longo koleszterinszintje és vérnyomása, ami ilyen korban kifejezetten kórosnak minősül.

Longo az egyetemen biológiát tanult, majd a böjt és a kalóriabevitel csökkentésének élettartamra gyakorolt hatásait kezdte vizsgálni. Emiatt ő maga is változtatott az étrendjén, a szénhidrátban gazdag gyorsételek helyett inkább lassan felszívódó, kalóriában szegény élelmet fogyasztott. Az eredmény pedig megdöbbentő volt: az értékei fél év alatt visszaálltak az egészséges tartományba.

A férfi ezután úgy döntött, hogy kevesebb húst és tejterméket, valamint alig feldolgozott termékeket és zöldségféléket fogyaszt. Emellett pedig Longo egy új kutatásba kezdett. Az után érdeklődött, hogy hogyan lehet meghosszabbítani a baktériumok és az élesztőgombák élettartamát az éheztetésükkel, azaz böjtöléssel. A téma azért fontos, mert a böjt fontos sejttisztulási folyamatot indít el a szervezetben, ami segít a szerveknek, hogy fiatalok és működőképesek maradjanak.

Many,Different,Healthy,Food,On,White,Table,,Flat,Lay
A szakértő szerint megfelelő táplálkozással nem csak egészségesebbek maradhatunk, de késleltethető az öregedés.
A szakértő szerint megfelelő táplálkozással nemcsak egészségesebbek maradhatunk, de késleltethető az öregedés is / Fotó: Shutterstock

Longo immár a Dél-kaliforniai Egyetem intézményigazgatója, ahol társaival azt kutatja, hogy táplálkozással hogyan lehet elodázni az öregedést. A szakértő úgy látja, hogy a

személyre szabott, céltudatos böjtölés segíthet a rák, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek és a demencia megelőzésében, valamint kezelésében.

Milyen étrend a hosszú élet titka?

Longo időablakos étkezést javasol, pontosan azt, hogy a napi étkezéseket korlátozzuk 12 órás időtartamra. Az étrend akkor segíti elő a hosszú élettartamot, ha változatos: tartalmaz babot, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, magokat, dióféléket és sok-sok olívaolajat. A legújabb kutatások szerint az utóbbi segít a demencia megelőzésében.

Ráadásul a szakértő szerint ehhez a diétához még csak sok pénzt sem kell költeni a divatos biopiacokon. Elég csak leugrani bármelyik közértbe, ahol fagyasztott zöldség és hal vásárolható.

Ha így megy tovább, egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok

Ha az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot, akkor egészségtelen ételekkel lesznek tele az üzletek polcai. A HonestFood friss kutatása szerint nincsenek megbecsülve azok a termelők, növénytermesztők és állattartók, akik a legnagyobb társadalmi értéket teremtik meg az élelmiszer-termelésben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.