BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Boston, MA - July 23: In a July demonstration, Medtronic showed how its Hugo platform allows doctors to use robotic arms equipped with instruments and cameras to perform procedures in the lower part of the body. (Photo by Pat Greenhouse/The Boston Globe via Getty Images)

Robotsebészet: Da Vinci után megérkezett Magyarországra Hugo is

Bemutatták Budapesten is az amerikai Medtronic legújabb fejlesztését, a Hugo RAS robotizált sebészeti rendszert. Egyelőre csak a szakma ismerkedik vele, egy különleges szimulációs kamionban nézhetik meg a sebészek testközelből. Az Hugót már két éve használják a világban, magyarországi bevezetése a közeljövőben várható.

A robotsebészeti eljárások már a hazai állami és magánegészségügyben is megjelentek, az innovatív eszközök áttörése megállíthatatlan. A Hugo RAS már megjelent régiónkban is, a horvátországi Splitben már használják, és nemrég sikeresen szerepelt a vállalat egy lengyel közbeszerzésen.

Boston, MA - July 23: In a July demonstration, Medtronic showed how its Hugo platform allows doctors to use robotic arms equipped with instruments and cameras to perform procedures in the lower part of the body. (Photo by Pat Greenhouse/The Boston Globe via Getty Images)
A robotsebészet óriási áttörést jelent a gyógyításban / Fotó: Getty Images

Magyarországon is hamarosan elérhető lesz, elsőként valószínűleg olyan állami intézményekben, ahol komoly urológiai és nőgyógyászati sebészeti profil működik. Ezt várhatóan több nagyobb magánkórház is követni fogja – írja a Weborvos.

 

Mit tud Hugo, a robotsebész? 

A Weborvos beszámolója szerint a Hugo RAS a hagyományos laparoszkópos eljárásokhoz képest a műtéti terület jobb beláthatóságát és a sebészeti eszközök optimális kontrollját kínálja. Ezzel a képességgel a hasi, urológiai és nőgyógyászati műtétek területén nyújt új lehetőségeket. Kiemelték:  

  • a technológia lehetővé teszi a gyorsabb, kíméletesebb és hatékonyabb beavatkozásokat, 
  • csökkenti a műtéti kockázatokat 
  • és csökkenti a komplikációkat. 

Emellett a most bemutatásra kerülő robotsebész annyiban különleges, hogy a sebész egy precíziós konzol segítségével irányítja a robotkarokat, amelyek olyan területekhez is elérnek a páciens testében, amelyeket hagyományos technikákkal nehezen lehetne megközelíteni. A minimál invazív eljárások előnye, hogy a környező szövetek sokkal kevésbé károsodnak, ami jócskán felgyorsítja a beteg gyógyulási folyamatát – írják. 

Interaktív robotsebészeti rendszerről van szó

A Hugo RAS videófelvételeket is képes készíteni a műtéti eljárásokról, így az orvosok utólag elemezni tudják a folyamatokat. Másrészt interaktív rendszerről van szó: ha a sebész elengedi a konzolt, vagy egy pillanatra elveszíti a figyelmét, a rendszer automatikusan leállítja a műveletet, növelve ezzel a biztonságot. Juhász Péter, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a rendszer segítségével több beteg is hozzáférhet a minimál invazív eljárásokhoz, amelyekkel gyorsabb a gyógyulás, és kevesebb komplikáció jelentkezik. 

A Medtronic 150 országban több mint 95 ezer embert foglalkoztat, több mint 70 egészségügyi problémára fejlesztettek innovatív megoldásokat, a Parkinson-kórtól a cukorbetegségig.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.