BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól vizsgázott a Belorusz Atomerőmű 1-es blokk reaktora

A Belorusz Atomerőmű a Roszatom első olyan külföldi projektje, amely rövidesen termelésbe áll.

A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja, amelynek főtervezője és generálkivitelezője a Roszatom mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., 2020. október 11-én magyar idő szerint hajnali 1.26 perckor elérte az első kritikusságot, ami azt jelenti, hogy a reaktor aktív zónájában kezdetét vette az önfenntartó láncreakció – derül ki a Roszatom közleményéből.

A reaktor névleges teljesítményének kevesebb, mint 1 százalékát kitevő teljesítményszinten végzett mérések jelentik a blokk fizikai indításának zárószakaszát, amelynek során a szakemberek biztonságos körülmények között tudják ellenőrizni, hogy az aktív zóna fizikai paraméterei megfelelnek-e a tervdokumentációban foglaltaknak.

Összességében több mint 50 mérést végeznek el,

amelyek során ellenőrzik, hogy az első üzemanyagtöltet neutronfizikai jellemzői egyeznek-e tervezettel, illetve vizsgálják azt is, hogy az automatikus reaktorvédelmi rendszer valamint a reaktor ellenőrző és biztonsági rendszereinek egésze megbízhatóan működik e.

Illusztráció. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A vizsgálati eredményeket megküldik a belorusz nukleáris hatóságnak a blokk hálózatra kapcsolásának engedélyezése céljából. Ezen engedély birtokában fokozatosan növelik majd a reaktor teljesítményét, amely ennek során már elektromos energiát termel a hálózatra miközben további méréseket végeznek.

A Belorusz Atomerőmű két VVER-1200-as típusú nyomott vizes reaktorának összteljesítménye 2400 MW.

Az atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel. Az első belorusz atomerőmű 3+ generációs orosz technológiát használ, amely mindenben megfelel a nemzetközi biztonsági normáknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági előírásainak.

A Belorusz Atomerőmű 1. egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet Oroszország határain túl helyeznek üzembe. Jelenleg három VVER-1200-as blokk már kereskedelmi üzemben termel Oroszországban. Kettő a Novovoronyezsi Atomerőműben, egy a Leningrádi Atomerőműben.

A negyedik ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja idén augusztusban érte el a minimális ellenőrzött teljesítményszintet.

Ezt a blokktípust választotta Magyarország mellett Finnország és egy sor más ország is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.