BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökken az európai gázár

Folytatódott a gáz árának hétfő óta tartó csökkenése.

Szerdán kora délelőtt folytatódott a gáz árának hétfő óta tartó csökkenése a holland gáztőzsdén. 

A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés indításakor, 

205 eurón állt 1 megawattóra, majd a jegyzés 174 euróra süllyedt másfél órával később. A hét első napján jóval magasabban, 345 eurón is jegyezték a gáz árát. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A szerda kora délelőtti árcsökkenésben szerepett játszott a Gazprom bejelentése, miszerint 

a megrendelt mennyiségű gázt fennakadás nélkül szállítja Ukrajnán át az európai fogyasztóknak, napi 109 millió köbmétert, ugyanannyit, mint kedden.

A VG megírta, hogy a Magyarországon felhasznált kőolajnak mintegy 90 százaléka, a földgáznak pedig a 80 százaléka származik Oroszországból, ahonnan a Paksi Atomerőmű fűtőeleme is érkezik. Ráadásul ezeket az energiaforrásokat hosszútávú szerződésekkel biztosítják, ami miatt a hazai lakosságot nem érinti a most Nyugat-Európában tapasztalt brutális rezsidrágulás.

A rezsicsökkentés intézkedései továbbra sem engedik, hogy az elszabadult európai áram- és gázárak megjelenjenek a hazai lakossági tarifákban: a gáz a legolcsóbb, az áram a második legolcsóbb volt Budapesten a vizsgált európai fővárosok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.