BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sajátos rekordot állított fel a Roszatom, és nem is a fő profiljában

Az Oroszországban gyártott kutatóreaktorban a bolíviai tudósok alap- és alkalmazott tudományos kutatásokat végezhetnek majd, hozzájárulva több gazdasági ág, köztük a lítiumipar fejlesztéséhez. A kutatóreaktorban radioizotópok is készülnek, és ott képezik majd ki a nukleáris létesítmények személyzetét.

A világ legmagasabban fekvő városában, a tengerszint felett 4 ezer méteres magasságban lévő El Altóban adott át egy nukleáris besugárzó központot, és épít majd egy kutatóreaktort a Roszatom. Az átadáson Luis Alberto Arce Catacora, Bolívia elnöke személyesen, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pedig videókapcsolat útján vett részt.

DAVID MERCADO
Давид Меркадо
rosatom
A Roszatom 2025-ig további bolíviai beruházásokat ad át. A kivetítőn Alekszej Lihacsov.
Fotó: David Mercado / Rosatom

 

Egyedi mérnöki bravúrra volt szükség a Roszatom részéről  

A Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központot (CNRTD) a Roszatom a Bolíviai Atomenergia-ügynökség (ABEN) megrendelésére építette. A Többcélú Besugárzó Központ (IRC) megnyitása után a helyére emelték Bolívia első kutatórektorát, ami után megkezdődik a reaktor berendezéseinek szerelése. A 4 ezer méteres tengerszint feletti magasságban a kutatóreaktor beemelése a globális nukleáris ipar új rekordja, amely a bolíviai partnerekkel való együttműködésnek és az egyedi mérnöki megoldásoknak az eredménye – erre Alekszej Lihacsov mutatott rá a társaság közleményében. Az Oroszországban gyártott kutatóreaktornak köszönhetően Bolívia alap- és alkalmazott tudományos kutatásokat végezhet, hozzájárulva több gazdasági ág, köztük a lítiumipar fejlesztéséhez. 

A kutatóreaktorban radioizotópokat is elő lehet állítani, és ott képezik majd a nukleáris létesítmények személyzetét.

„A Többcélú Besugárzó Központnak köszönhetően a mezőgazdasági termékeket a nemzetközi piacra lépéshez szükséges szabványoknak megfelelően exportálhatja majd Bolívia. A központ Oroszországgal és a Roszatom állami konszernnel való együttműködés nélkül nem épülhetett volna meg” – idézi a Roszatom közleménye Luis Alberto Arce Catacorát. A központ részeként egy laboratóriumi komplexumon, a többcélú besugárzó központon és a kutatóreaktoron kívül egy radiofarmakon-gyártó ciklotron működik, amelyet 2023 márciusában helyeztek üzembe. 2025-ig egy sugárbiológiai és radioökológiai laboratórium is létesül.

Mezőgazdasági és egészségügyi feladata is van a központnak

Az Oroszország és a latin-amerikai országok közötti csúcstechnológiai együttműködés terén a bolíviai Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ a legfontosabb projekt. A központ építéséről 2017-ben állapodott meg a a Roszatom tervező cége és az ABEN. Ezzel a projekt első és második üteme fejeződött be. Közben építik és a szerelik a harmadik és negyedik ütem létesítményeit, vagyis a kutatóreaktort és a laboratóriumi épületeket. Az építkezés 2021 nyarán indult az első betonöntéssel.

A Nukleáris Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ számos high-tech megoldást kínál. Egyebek közt az onkológiai betegségek diagnosztizálása és kezelése, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, illetve a különféle gyógyászati eszközök sterilizálása (beleértve az egyéni védőeszközöket is) tartozik a profiljába. Szint a feladatai közé tartoznak a környezeti kutatások és a természeti erőforrások észszerű felhasználása területén végzett kutatások, a különféle anyagok tulajdonságainak tanulmányozása, illetve az atomenergetikai szakemberek képzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.