Energia

Továbbra is a magyar lakossági rezsi a legalacsonyabb az unióban, de meglepetéseket is hozott az október

Az Európai Unión belül októberben is Magyarországon volt a legalacsonyabb a villamos energia és a földgáz a lakosság számára. Az EU-n kívül azonban az áram Norvégiában és Ukrajnában is kevesebbe került, mint Magyarországon, a gáz pedig Ukrajnában.

Az európai országokon belül Norvégiában és Ukrajnában is alacsonyabb volt a villamos energia bruttó végfelhasználói ára a lakosság számára októberben, mint Magyarországon, de uniós összevetésben Magyarország maradt a legkedvezőbb pozícióban. A földgáz is a hazai lakosság számára volt a legolcsóbb az EU-ban, míg Európa egészében Ukrajnában.

Woman,Making,Fresh,Espresso,In,Coffee,Maker.,Coffee,Machine,Makes
Az EU-n belül a magyarok főzték a kávét a legolcsóbb árammal.
Fotó: Shutterstock

Az adatok a finnországi VaasaETT havonkénti elemzéséből származnak, és tulajdonképpen nem országokra, hanem csak azok fővárosaira vonatkoznak a helyi adóhatóságoktól kapott számokból kalkulálva.

Elképesztően szór az uniós értéke

Az árampiacon a vizsgált 33 főváros lakossági áramtarifáin belül nyolcszorosnál nagyobb eltérések is voltak, de a legolcsóbbnak számító Kijevet is figyelembe véve a különbség tizenkétszeres volt. Az áram Dublinben (48 eurócent kilowattóránként), Londonban, Berlinben és Rómában került a legtöbbe. A budapestieknek 9,61 eurócentes egységárat kellett fizetniük, ennél az uniós átlag több mint két és félszer volt nagyobb: 25,90 eurócent. Az európai átlag kicsit alacsonyabbra, 24,22 eurócentre jött ki. Az átlagosnál a kelet-európai országok közül csak a cseh, a lett és az észt fővárosban volt magasabb a lakossági áram bruttó ára. Bár az októberi kiskereskedelmi áramárak viszonylag stabilak voltak, a lakossági tarifákat egyéb, részben szabályozási tényezők azért itt-ott megmozgatták. 

A koppenhágai háztartások például a tarifán belüli elosztási díj növekedése miatt fizettek 7 százalékkal magasabb árat, mint egy éve, a dublinieknek kiszámolt egységárat az energiaadó tolta fel 4 százalékkal, a vilniusiakét pedig magának az áramnak a drágulása növelte 3 százalékkal.

Hasonló okból viszont estek is az árak. Oslóban egyenesen 11 százalékos volt a zuhanás annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett a helyi piacon a villamos energia. A bécsieknek az energiaár esése és energiaadó mérséklése hozott 11 százalékos árenyhülést, Helsinki, Stockholm és Varsó lakosainak szintén az energiaáré 9, 8 és 8 százalékost, de Varsóban kisebb lesz az elosztás díja is.

 

 

Gázrezsi: sok országban drágult a molekula, többet fizethetett a lakosság

A lakossági gázárak mindig Stockholmban a legmagasabbak, de ezzel kapcsolatban a VaasaETT mindig fel is hívja a figyelmet a svéd gázpiac sajátosságára: a szegmens viszonylag kicsi, gázt mindössze 77 ezer háztartást használ, ebből 55 ezret lát el az elkülönült fővárosi hálózat. Így azután a stockholmi tarifák tizenegyszer voltak magasabbak a (legalacsonyabb) budapestieknél, tizennégyszer a nem uniós kijevinél, és háromszor az európai átlagnál. Az utóbbinál térségünkön belül csak a prágai és a ljubljanai lakossági gázár került többe.

 

 

Ezen a piacon is volt három nagyobb (és néhány kisebb) áremelkedés októberben. A földgáz (molekula) drágulása Tallinnban 15 százalékos, Brüsszelben és Párizsban 11-11 százalékos emelkedést hozott, de az észt fővárosban jutott szerep az elosztási díjra, a belgiumiban pedig az energiaadóra is. Prágában ezzel szemben 10 százalékos áresést hozott a földgáz ottani olcsóbbodása.  

Októberben Európa-szerte nőttek kissé a piaci földgázárak.   

 

VaasaETT rezsi villamos energia lakossági gázár főváros
Kapcsolódó cikkek