BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hatalmas ügyfeleket szerzett a Főtáv

Akkora a fővárosi távhőhálózatra újonnan kapcsolódó fogyasztók együttes hőigénye Budapest legsűrűbben lakott részein, mint Kazincbarcikáé. A Főtáv most zárt le egy hatalmas, energiahatékonyság-javítással fűszerezett fejlesztési projektet.

Lezárult az a fővárosi beruházás, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. konzorciuma valósított meg 3,15 milliárd forintból, 50 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

A Főtáv fűti majd a Puskás Ferenc Arénát is / Fotó: Róka László / MTI

A munka során energiahatékonysági fejlesztésekre, új fogyasztók hálózatra kapcsolására és új vezetékszakaszok kialakítására kerül sor a Főtáv távhőrendszereiben a BKM közleménye szerint.

Kisebb kibocsátás, szerényebb áramigény

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét. A levegő minősége a fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek korszerűsítésével és új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható – sorolja a közlemény. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben nem jár semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással, továbbá hatékonyabb az elavult helyi hőtermelésnél. Ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös.

A fővárosi távhőrendszerek már ma is évente mintegy 200 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, de a Főtáv fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként további jelentős megtakarítás érhető el a hagyományos fűtési rendszerekhez képest.

Hatalmas létesítmények a Főtáv hálójában

A pályázat részeként a Főtáv Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel, ennek köszönhetően jelentősen mérséklődik a hőközpontok villamosenergia-felhasználása, továbbá a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarítás tovább mérsékli a fővárosi távhőszolgáltatás primerenergia-szükségletét.

A projekt részeként az új Puskás Ferenc Aréna, a BOK csarnok és a Körcsarnok, a Magyar Telekom Székház, a BGYH Csillaghegyi Fürdő, valamint több irodaház és lakóépület választotta a távhőszolgáltatást.

  • Megépült továbbá a WING2 vezeték a IX. Vágóhíd u. – Üllői út – Orczy út nyomvonalon, valamint jelentős távhővezeték-felújítások történtek a XXI. kerületi Kiss János altábornagy utca és a X. kerület Harmat utca – Hang utca szakaszokon.
  • Összesen 531 nyomvonalméter új távhővezetékpár épült ki, és 42,815 megawatt hőteljesítményű új fogyasztó (lényegében Kazincbarcika teljes távhőigénye) csatlakozott a távhőrendszerre Budapest legsűrűbben lakott részein.
  • A fejlesztések eredményeként a kibocsátott üvegházhatású gáz éves mennyisége 7161,8 tonnával csökken,
  • y primerenergia-felhasználás évi 106 809,98 gigajoule-lal esik.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.