BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tyumen,,Russia-,August,15,,2021:,Logo,On,The,Office,Building

Lukoil-sztori: nincs dráma az EU szerint, de rajta vannak az ügyön

A magyar és a szlovák kérésnek eleget téve az Európai Bizottság kész tárgyalni Ukrajnával az olajszállítás korlátozásáról. A hónap végén már hiány lehet olajból a szakértő szerint.

Az Európai Unió végrehajtó testülete „tanulmányozza azon levél tartalmát”, amelyet hétfőn kapott Magyarországtól és Szlovákiától a két országba érkező orosz olaj mennyiségének ukrán részről történt korlátozása miatt – ezt Olof Gill, a bizottság szóvivője válaszolta a Politicónak. A magyar és a szlovák finomító a Lukoil olajára vár hiába.   

Lukoil
Piros jelzést kapott a Lukoil olaja / Fotó: Shutterstock

Olof Gill hozzátette, hogy az Európai Bizottság kész támogatni az uniós országok kérését, és megkeresni a közös megoldást Ukrajnával. Ugyanakkor az Európai Bizottság nem lát semmilyen azonnali olajellátási kockázatot amiatt, hogy Ukrajna részben megtiltotta az orosz olajexportot Európába.

A Lukoilra esett az ukrán választás

A kérdéses levél azt követően született, hogy Kijev a napokban az Oroszország elleni új gazdasági szankciói egyik elemeként megtiltotta a Lukoil orosz olajvállat olajának Közép-Európába történő szállítását. A magyar és szlovák aggodalmak szerint a legnagyobb orosz magánolajcég küldeménye nélkül nyersanyaghiány léphet fel a magyarországi és a szlovákiai olajfinomítókban, ami hosszabb távon üzemanyag-ellátási problémát okozhat. E zavar megelőzésére kérte hétfőn Magyarország és Szlovákia az Európai Bizottság közbenjárását. A két országnak a Világgazdaságban is ismertetett további érve szerint az ukrán lépés sérti a Brüsszel és Kijev között 2014-ben kötött társulási megállapodást, amelynek alapján Ukrajna nem állíthatja le a területén keresztüli tranzitot. Lapunk beszámolt arról az ukrán megfontolásról is, hogy a Lukoil olajának visszatartása évi mintegy 6 milliárd dolláros kiesést okozhat Oroszországnak, amely megtámadta Ukrajnát, és több mint két éve háborúban áll vele.

Jelentős olajtételről van szó

A magyar olajimport 70 százaléka érkezik Oroszországból, ennek a fele pedig a Lukoiltól – idézi a Politico az elmúlt napokban gyakran ismételt adatot. Szlovákia, amely tavaly nyersolajának 88 százalékát Oroszországból importálta a Kpler piackutató cég szerint, arra figyelmeztetett, hogy az ukrán intézkedés 40 százalékkal csökkentheti elsődleges finomítójának kőolajkészletét.

Az ukrán intézkedést hétfőn elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, kedden pedig bejelentette: a magyar kormány már talált eszközt az ukrán kormány jobb belátásra bírására: Magyarország tiltakozásul addig fogja blokkolni az uniós országok által Ukrajnának küldött katonai segélyek megtérítésére fordított forrásokat, amíg nem fér hozzá ismét a Lukoil által küldött olajhoz. 

„Amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja meg, mindenkinek el kell felejtenie az Európai Békeprogram 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási kompenzációjának kifizetését” – ígérte.

E blokkolás kapcsán az EU vezető diplomatája, Josep Borrell emlékeztetett, hogy Budapest már több mint egy éve blokkolja a visszatérítést, folyamatosan változó indokokkal.  

A többi orosz olajtársaság szállíthat

Magyarország és Szlovákia – mint tengeri olajszállítmányokhoz hozzá nem férő ország – egyébként vezetéken továbbra is vásárolhat orosz olajat. Az uniós tilalom az orosz tengeri szállítmányok EU-ba történő juttatására vonatkozik. Az orosz olaj rendben érkezik is másik két orosz eladótól, de a befutó tétel nagyságáról – vagyis arról, hogy pótolják-e a Lukoil kiesett mennyiségét – nincs hír. A rendben történő szállításokról tegnap ukrán és orosz forrásból is érkezett bejelentés. „Oroszország jelenleg is szállít olajat Magyarországra és Szlovákiába”– idézi Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettest az MTI. Alekszandr Novak szerint az orosz fél azon dolgozik, hogy ez így is maradjon. Hogy e „dolgozás” pontosan mit takar, nem tudni, mert Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára más forrás szerint kijelentette, hogy az Orosz Föderáció nem folytat párbeszédet Ukrajnával. 

A szóvivő úgy látja, hogy a helyzet meglehetősen válságos a magyarországi és szlovákiai cégek szempontjából, de ez nem Oroszországon múlik. 

Jó eséllyel a megmaradt szállítások ténye áll amögött is, hogy az Európai Bizottság ragaszkodik azon álláspontjához, mely szerint Kijev eddigi lépésének korlátozottak a kockázatai. „Jelenleg nincs közvetlen hatása az EU olajellátásának biztonságára” – mondta a bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy szerdán (ma) tárgyalják tovább az ügyet, miután Magyarország és Szlovákia erre felkérte a blokk kereskedelempolitikai bizottságának ülését. Ez a bizottság kezeli az EU és a rajta kívüli országok kereskedelmi vitáit.

Nem kellene a hónap végéig várni

Katona Viktor, a Kpler olajelemzési vezetője szerint azonban a Lukoil olajának távol tartása hamarosan energiabiztonsági válságot okozhat Magyarországon és Szlovákiában. Ő is úgy látja, hogy az eddigi „áramlásokat” nem igazán befolyásolta Ukrajna Lukoil elleni szankciója, de a hónap vége felé már jelentős kínálathiány fenyeget. „Az Európai Bizottság igyekszik csillapítani a nagy feszültségeket, de közép- és hosszú távon Brüsszelnek állást kell foglalnia” – tette hozzá.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.