BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rákaptak az autósok a prémium-üzemanyagra

Az egy évvel korábbinál hajszállal kevesebb üzemanyagot tankoltak az autósok a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásainál. Ezen belül azonban látványos változás történt: megugrott a prémium-üzemanyagok forgalma.

Az év első napja és június 30. között 1874,9 millió liter benzint és gázolajat vásároltak az autósok a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak töltőállomásainál. Ez az üzemanyag-mennyiség 0,9 százalékkal maradt el a 2023-as első féléves összesített tételtől.

üzemanyag
Jól fogyott a prémium-üzemanyag / Fotó: Faludi Imre / MTI

A nagy márkákat képviselő MÁSZ tagjainak értékesítése nem fedi le a teljes hazai piacot, de meghatározó súlyú. Az úgynevezett színes kutak mellett a piac fontos szereplői a kisebb, fehér kutak is, amelyek jellemzően olcsóbbak, és kevesebb, egyszerűbb szolgáltatást kínálnak.

„Tagvállalataink első féléves forgalma lényegében hozta az egy évvel korábbi számokat. Éves szinten akár növekedést is remélhetünk, abban bízva, hogy az árak kevésbé hektikusan alakulnak majd” – értékelte a MÁSZ tagvállalatainak forgalmát a Világgazdaságnak Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Ám felhívta a figyelmet egy érdekes jelenségre is: a prémiumbenzin és a prémiumgázolaj eladásai nagyot nőttek: az előbbi 12,3 százalékkal, az utóbbi 16,4 százalékkal. Mivel pedig az összesített benzinforgalom 0,3 százalékkal, az összesített gázolajforgalom pedig 1,2 százalékkal zsugorodott az év első hat hónapjában, 

a prémiumtermékek iránti növekvő kereslet azt is jelentette, hogy nőtt a súlyuk az összes benzin-, illetve az összes gázolajeladáson belül.

Figyelembe veendő, hogy már a bázis is magasabb volt.

Emlékezetes, hogy az üzemanyagárak 2021 őszén indult elszabadulásakor az autósok először a prémiumtermékek vásárlásával hagytak fel, e döntésük helyességében pedig csak megerősítette őket, hogy a hatósági árplafon bevezetése még vonzóbbá tette számukra a normál üzemanyag vásárlását.

 

Nyugodt piacon jobban fogy az üzemanyag

Grád Ottó arra alapozva reméli, hogy éves szinten akár bővülhet is a MÁSZ-tagok együttes kiskereskedelmi forgalma, hogy az év első felében komoly, a piacot zavaró nyersolajár-kilengések voltak:

  • április elején 95 dollárra is megnőtt a Brent olajminőség hordónkénti ára,
  • aztán július elejéig csökkent,
  • majd ismét meredeken felfelé tartott.

Ha a második fél évben kevésbé lesz hektikus az olajárak mozgása, az mindenképpen jót tesz a forgalomnak.

Lejtőn az országos árak

A MÁSZ hetente közzéteszi hat tagvállalatának az előző heti alap benzin és alap gázolaj átlagos záróárait is, amelyeknél nem veszi figyelembe az autópályák mentén lévő töltőállomások árait. Táblázatában a legfrissebb, 2024. július 7-i értékek a benzin esetében 614 forint, a dízelnél 625 forint. Ezenfelül közli a régiós árakat is.

A Holtankoljak szerint kedden életbe lépő új nagykereskedelmi benzinárak literenként 2 forinttal, a gázolajárak 3 forinttal csökkennek. A jelenlegi kiskereskedelmi benzinátlagár a kutaknál 616 forint, a gázolajátlagár 623 forint literenként. Ám nyitott, hogy a nagykereskedelmi ár csökkenéséből mennyi jelenik meg a kutaknál, az pedig ismert, hogy a kutak árai között nagyok a különbségek, még azonos tulajdonos esetében is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.