BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németh Szilárd: aki nem elégedett a rezsicsökkentéssel, mehet a versenypiacra

Két éve jelent meg a hazai lakossági áram- és gázárakra vonatkozó szabályozásban az átlagfogyasztás intézménye. Ez volt annak az alapja, hogy a rezsicsökkentést fenn lehessen tartani az energiaválság hónapjaiban is. Mindazonáltal kevesen csúsztak ki a rezsivédett sávból a piaciba, ahol egyébként alig kell többet fizetni a befagyasztott tarifánál.

Júliusban is Magyarországon volt a legalacsonyabb a villamos energia és a földgáz ára a lakosság számára – jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. Az adatok a finnországi VaasaETT elemzőcég uniós statisztikákon alapuló számításaiból származnak. 

rezsicsökkentés
Bevált a rezsicsökkentés, az EU-ban a hazai lakossági áram és gáz a legolcsóbb / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld 

Az energiaválság idején is fennmaradt a rezsicsökkentés

A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartotta a rezsibiztos, hogy éppen két éve jelent meg a szabályozásban a lakossági átlagfogyasztás fogalma és intézménye, és amely az elmúlt két évben igazolta az intézkedés sikeres voltát. Lényege az, hogy az egyetemes szolgáltatásban az elszabadult áram- és gázárak idején is a korábbi, alacsony szinten befagyasztott áron jutott a magyarországi lakosság áramhoz és gázhoz, de már csak az átlagfogyasztás mennyiségéig. E mennyiséget alapos számítással, például a szélsőségesen alacsony felhasználású fogyasztási helyek (garázsok, sufnik) adatainak figyelmen kívül hagyásával határozták meg. Utólag több módosításra is sor került a speciális fogyasztási helyek egyedi szempontjainak tekintetbevételével. Ilyen például az,

  • amikor egy társasháznak egy mérője van több albetéthez,
  • amikor egy családi házban több háztartás él, ezt a lehetőséget 86 873 családi házban használják fel, négy generációig,
  • amikor háztartásban három vagy több gyermeket nevelnek. A nagycsaládos kedvezményt 62 614 ügyfél veszi igénybe. Ez három gyermek után plusz 600 köbméter gázt jelent, minden további gyermek után még 300 köbmétert.
  • Mától pedig az a 15 417 ügyfél is pluszáramot kap az átlagfogyasztáson belül – az átlagfogyasztása ezzel évi 1697 kilowattórára nő –, akinek az egészségi állapota nagy fogyasztású berendezés működtetését követeli meg.

Németh Szilárd a tájékoztatón több ízben kitért rá, hogy a 2022-es magas energiaárakat az elhibázott uniós háborús politika okozta. Hangsúlyozta, hogy nem állította, hogy az Ukrajna által a Lukoil olajára elrendelt embargó minimum Brüsszel tudtával, esetleg a megbízására születhetett. Szerinte ugyanis Brüsszel az ügyet nemcsak lerázta, mint kutya a bolhát, nem egyszerűen kimaradni akar belőle, hanem mintha benne is lenne, megrendelői oldalról. Mint mondta, megértjük Ukrajna helyzetét, de ez a lépés egy uniós társult tagtól elfogadhatatlan.

A távhőhasználók kimaradtak

„Ha a Barátságot el lehet zárni brüsszeli kérésre, akkor a gázcsapot is, Márpedig évi egymilliárd köbméter gáz – a hazai igény egynyolcada érkezik Magyarországra Ukrajnán át” – kongatta meg a vészharangot.
Felidézte továbbá, hogy az áram- és a gázrezsi mintegy tíz éve történt befagyasztása után befagyasztották a lakossági hulladék-, víziközmű- és távhőszolgáltatás egységárát is, továbbá hogy a távhőszolgáltatás kimaradt az átlagfogyasztás rendszeréből. Ez utóbbi azért is kiemelendő, mert a távhőcégek számára viszont ez idő alatt a korábbi tizenötszörösére nőtt az input energiahordozó ára. Az átlagfogyasztási rendszer azonban jól vizsgázott, mert azon felül, hogy alacsonyan hagyta a lakossági áram- és gáztarifákat, takarékosságra is ösztönözte a háztartásokat.
A rezsicsökkentés fenntartása érdekében két éve létrejött a rezsivédelmi alap. A rezsicsökkentésnek ugyanis fenntarthatónak kell lennie.

Az átlagfogyasztás felettiek a többlet mennyiségért egy úgynevezett háztartási piaci árat fizetnek, ami szintén a töredéke volt annak, mint amennyibe az energiaválság idején a piacon az áram és a gáz került. Ebbe a körbe azonban kevesen tartoznak. A rezsivédett sáv alatt fogyasztó háztartások aránya a gáz esetében 92 százalék, az áramnál 79,2 százalék. 

A legkeményebb időkben egy háztartás havonta 181 ezer forintot spórolt az áramon és a gázon, vagyis a távhő ebben még nincs is benne – mondta Németh Szilárd.

Jelezte, hogy uniós összevetésben annak alapján is a második legjobb helyen volt Magyarország Luxemburg után, hogy egy kétkeresős, modellezett háztartás jövedelmének mekkora hányadát viszi el a rezsi. (A júniusi európai lakossági áram- és gáztarifák érdekesen mozogtak a Világgazdaság korábbi cikke szerint.)
A rezsicsökkentés kritikusainak üzenve kijelentette, hogy aki nincs megelégedve az egyetemes szolgáltatással, az bármikor kimehet a versenypiacra. Nem tud róla, hogy bárki így tett volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.