BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó szerint fel kell gyorsítani a paksi beruházást, ezért telefonon egyeztetett a Roszatom vezetőjével

Szijjártó Péter közölte, hogy fel kell gyorsítani a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építését.

„Az elmúlt időszak energiapolitikai viszontagságai ismételten rámutattak arra, hogy igazából azok az országok vannak biztonságban, amelyek saját maguk elő tudják állítani az általuk igényelt energia nagy részét” – írta Szijjártó Péter a Facebookon.

Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A külügyi és külgazdasági miniszter közölte, hogy fel kell gyorsítani a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építését.  

A mai napon, telefonon egyeztettünk Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával abból az alkalomból, hogy a paksi beruházás ismételten fontos mérföldköveken jutott túl

– közölte hétfőn.

A miniszter hozzátette, hogy az ötös blokk nukleáris szigete alatti talajszilárdítási munkálatok eredményesen befejeződtek, így megkezdték a hatos blokk nukleáris szigetének talajszilárdítását is. Mindezekkel párhuzamosan zajlik a teljes talajkiemelés munkálatainak előkészítése, a kijelölt alvállalkozó folyamatosan vonul fel a területre, így szeptember közepén kezdetét veheti a teljes talajkiemelés is – tette hozzá. 

Korábban Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Szijjártó Péter a törökországi tárgyalásukon megállapították, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítása magas szinten zajlik, köszönhetően annak, hogy az orosz tervezésű, 3+ generációs jövőbeni atomerőművi blokkok magyar megrendelőjével hatékony a közös munka. A megbeszélésen az orosz és a magyar vezetők hangsúlyozták az állandó párbeszéd fontosságát, megemlítve, hogy nemcsak a projekt fő résztvevői, hanem a külföldi partnerek is nagymértékben érdekeltek annak megvalósításában. 

Megmutatta a Roszatom, milyen lehetne Paks III.

Már készülnek olyan kis moduláris atomreaktorok az oroszországi Podolszkban, amilyet néhány év múlva akár Magyarország is választhat. A hazai energiaellátásnak ugyanis a két új paksi atomerőműblokkon felül szüksége lesz további, jól szabályozható és folyamatosan termelő egységekre a gyorsan iparosodó régiók kiszolgálásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.