BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több áramot vár Ukrajna Európából

Svédország újabb összeggel segíti a sérült ukrán energiarendszer helyreállítását. Közben folyik keleti szomszédunknál a kis teljesítményű áramtermelő egységek telepítése, és megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy megnöveljék az Európából történő villamosenergia-import lehetőségét.

Az ukrán energiarendszerben történt károk elhárítása újabb segítséget kap Svédországtól, ezúttal 44 millió eurós támogatásról határozott a svéd kormány. A segélyből többek között üzembe helyeznek két áramtermelő gázturbinát – tájékoztatott a Jevropejszka Pravda a svéd kormány sajtóközleményére hivatkozva. A berendezéseket úgy szerelik, hogy azok a lehető legnagyobb mértékben álljanak ellen az orosz támadásoknak.

áram
Hatalmas pénzbe kerül az ukrán áramtermelés szinten tartása / Fotó: AFP

E beruházások 185 ezer ukrán család életminőségén javítanak Johan Forssell svéd külkereskedelmi és nemzetközi segélyezési miniszter szerint. Svédország előzőleg 26,4 millió euróval támogatott ukrajnai energetikai projekteket.  

Sorra telepítik a kis áramtermelőket

Az ukrajnai energiarendszer sérülékenységének csökkentése érdekében nagy erőművek építése helyett sok kis áramtermelő berendezést kívánnak telepíteni. Így ugyanis egy-egy blokk sérülésekor kisebb kár és kisebb áramellátási zavar is keletkezik. Az Ukrán Pravda beszámol, hogy eddig már több száz megawattnyi kapacitást telepítettek a Volodimir Zelenszkij elnök által erre az évre meghirdetett 1 gigawattos terven belül. Ezt Herman Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter jelentette be a Verhovna Radában tartott beszédében. 

A telepítés 600 megawattnál tart, és további 600, további ugyanekkora kapacitásnak megfelelő, már finanszírozott berendezés pedig részben szintén megérkezett Ukrajnában, részben még úton.

Nem elég az Európából érkező áram

Ukrajna áramimportigénye azonban egyre nagyobb. Ezért az Ukrinform szerint Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy folynak a tárgyalások az érintett európai partnerekkel arról, hogy Ukrajna Európa felőli villamosenergia-importjának kapacitása 1,7 gigawattról  2,2 gigawattra nőhessen. A Világgazdaság korábban beszámolt arról, hogy Ukrajna három nyugati szomszédjától, illetve azokon keresztül vásárol villamos energiát. A legnagyobb mennyiség Magyarországról érkezik. Az egymással már összehangoltan működő európai villamosenergia-rendszerekből történő áramszállítás közvetlenül azután – felgyorsított műszaki és jogalkotói lépéseket követően – vált lehetővé, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

Kitért arra, hogy az ukrán kormány energiaügyben igyekszik kompenzálni az Oroszország által okozott veszteségeket. Különösen azokat az objektumokat állítja helyre, amelyek egyébként rekonstrukció alatt állnak. Fejlesztik a decentralizált termelést is. A kormányfő emlékeztetett: a Minisztertanács háromféle programot indított erre a célra.

A lakosság hitelt kap napelemek és szélturbinák telepítéséhez, de a társasházak is hozzájuthatnak energiahatékonysági kölcsönökhöz, támogatásokhoz. „A lakóházaknak energiafenntarthatónak kell lenniük” – jelentette ki.

Hatalmasak a háborús károk

Ukrajna teljes áramtermelő kapacitása körülbelül 56 gigawatt volt azelőtt, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított az ország ellen. Az Ukrán Pravda összeállítása szerint a háború alatt Ukrajna energiaszektora 56,2 milliárd dollárnyi közvetlen kárt és közvetett pénzügyi veszteséget szenvedett el. Az újjáépítési igények, amelyek magukban foglalják a megsemmisült objektumok teljes rekonstrukcióját, Az újjáépítés jobb, mint volt nevű program keretében 50,5 milliárd dollárt tesz ki a Kijevi Közgazdaságtudományi Iskola (KSE) elemzőcsoportjának 2024. májusi értékelése szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.