BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SOCAR's Star Refinery in Turkiye's Izmir

Viszi a Nyugat az orosz olajból gyártott üzemanyagot, mint a cukrot

A nyugati országok az év első felében mintegy kétmilliárd dollárért vásároltak orosz olajból előállított üzemanyagot a Politico cikke szerint, vagyis ennyivel finanszírozták Vlagyimir Putyin Ukrajnában harcoló katonáit. India – írja a Reuters – eleve kitart az orosz olaj mellett, mert az olcsóbb.

A Moszkvával szemben álló országok egyre többet költenek olcsó, orosz olajból előállított üzemanyagra – derül ki a Politicóval megosztott új elemzésből.

olaj
Eljött a török olajfinomítók ideje /Fotó: AFP (illusztráció)

Az év első felében a nyugati szövetségesek e kiadásai nagyjából 2 milliárd dollárt tettek ki, kihasználva a szankciók kiskapuját. Moszkva ebből is fizetheti az Ukrajnában harcoló katonáit. A Center for Research on Energy and Clean Air (Energia- és Tisztalevegő-kutató Központ), valamint a Center for the Study of Democracy (Demokráciakutató Központ) által kedden bemutatott elemzése megállapította, hogy az elmúlt hónapokban az orosz kőolajból három törökországi finomítótól vásárolt, az orosz olajból készült benzin, gázolaj és egyéb termékek vásárlása nőtt.

Nem sérül a szankció, majdnem mindenki jól jár

Az import technikailag legális a szankciók kikerülésének jól ismert módja miatt. Míg ugyanis az EU és nyugati szövetségesei már régen betiltották szinte az összes orosz olajimportot, az országok továbbra is vásárolhatnak orosz eredetű üzemanyagot, ha azt először egy másik országban, például Törökországban dolgozzák fel.

A Politicót idézi egy orosz lap is, a hírhez hozzátéve, hogy „az Oroszországot mindenféle megszorításokkal elborító Európai Unió országai és Anglia maguk is találtak kiskapukat, hogy a szankciók megszegése nélkül olcsó kőolajtermékeket vásárolhassanak az orosz olajból”. Azt is írja, hogy a szankciók legális megkerüléséből csak az olcsóbb orosz üzemanyagot vásárló cégek és kereskedők profitálnak, de a hétköznapi európai fogyasztók számára nem csökken a kőolajtermékek kiskereskedelmi ára.

Törökország hordónként állítólag 5–20 dolláros kedvezménnyel vásárol orosz olajat. Míg ezen importját tavaly az előző éviről 34 százalékkal növelte, az idén már a 70 százalékhoz közelít.

India igyekszik a legolcsóbb olajat és gázt venni

India kész továbbra is olajat vásárolni olyan orosz cégektől, amelyek jogosultak ilyen értékesítésre, mivel az árak alacsonyak – idézi Hardeep Singh Puri olajügyi minisztert a Reuters hírügynökség, amelynek a miniszter a houstoni GasTech konferencián nyilatkozott. Magyarázata szerint az orosz olaj árát lejjebb nyomták az Oroszország ellen az Ukrajnával folytatott háború miatt bevezetett nyugati szankciók, India pedig kész attól vásárolni az olajat és a gázt, aki a legolcsóbban adja. Mint hozzátette, India nincs egyedül, hiszen az európai országok és a japán vállalkozások is Oroszországtól vásárolnak.

India a világ egyik legnagyobb energiafogyasztója, olajszükségletének 88 százalékát importálja. Singh Puri országa energiafelhasználásának növekedésére számít, ez több földgázt és több megújuló energiaforrást is jelent.

India, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója és -importőre.

  • Finomítónak éves kapacitása körülbelül 252 millió tonna (napi 5,04 millió hordó), de már dolgozik a bővítésén.
  • A cél az évi 300 millió tonna (napi 6 millió hordó),
  • és már mérlegelik az évi 400-450 tonnát.

India várja az olcsó gázt is

A gáz indiai bevezetését lelassította, hogy az energiahordozó ára megugrott Ukrajna orosz inváziója után, 2030-ra így is 15 százalékosra kívánja növelni a gázfelhasználás súlyát a mostani 6 százalékról, persze az árak függvényében.

Közben az indiai állami és magánvállalatok cseppfolyósítottföldgáz-projektekbe fektettek be, az ország vezetése pedig Guyanával tárgyalt, amely több mint 12 milliárd hordónyi kitermelhető olajegyenérték-készlettel rendelkezik. India egyeztet a világ öt legnagyobb olaj- és gázipari vállalatával is arról, hogy szénhidrogéneket után kutassanak Indiában.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.