BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes útvonalon szállítja az orosz LNG-t az árnyékflotta

Az orosz–ukrán háború miatti korlátozások megnehezítik Moszkva számára az energiaexportot. Az LNG-t már az északi-tengeri útvonalon keresztül exportálják Ázsiába.

Az Everest Energy LNG-szállítóhajó orosz cseppfolyósított földgázzal indult útra Ázsia felé az északi-tengeri útvonalon, miután felvett egy szállítmányt az északkelet-oroszországi Arctic LNG 2 üzemből a hétvégén – írta a Bloomberg. A hajót 2003-ban építették, a múlt hónapban felkerült az Amerikai Egyesült Államok szankciós listájára.

Everest Energy LNG hajó orosz-ukrán háború szankciók
Az Everest Energy LNG-szállítóhajó orosz cseppfolyósított földgázzal indult útra / Fotó: marinetraffic.com

Rendkívül szokatlan és veszélyes vállalkozásnak számít, ha egy hagyományos, jégtörő képesség nélküli LNG-hajó a sarkvidéki kereskedelmi útvonalon keresztül szállít, mivel az útvonal jeges, és télen több helyen is teljesen befagy. Ez a projekt jól mutatja, hogy Oroszország mekkora erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy bővítse gázszállításait, és új vevőket találjon azt követően, hogy Washington, valamint nyugati szövetségesei az orosz–ukrán háború miatt bevezetett szankciók értelmében nem vásárolnak Moszkvától energiaforrásokat.

Bár a hajókövetési adatok szerint az Everest Energy az északi tengeri útvonalon Ázsia felé tart, a célállomása nem világos. Az Arctic LNG 2 üzem 2023 decemberében kezdte meg a termelést, de az oroszok ellen bevezetett szankciós csomagok hónapokkal késleltették az export megindítását. A létesítményből idén augusztusban indultak meg a szállítást olyan átláthatatlan tulajdonú hajókon keresztül, amelyek elrejtették helyzetüket. Ezek a megoldások tipikusan az úgynevezett sötét flottára jellemzőek, amelyeket a nyugati korlátozások megkerülésére használnak.

Érdemes figyelni, mi történik a Krk szigeti LNG-terminálon

A MET csoport 2032-ig újabb jelentős kapacitásokat kötött le a bővítés előtt álló horvátországi cseppfolyósgáz-terminálon. A vezetékes gáz melletti alternatív forrásként az LNG jelentős szerepet tölt be térségünk energiabiztonságában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.