BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russian,Flag,And,Indian,Flag,On,Cloudy,Sky.,Waving,In

Oroszország titokban érzékeny árukat szerzett be Indiából

India nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, a kétoldalú áruforgalom pedig egyre magasabb szintet ér el. Kiszivárgott levelek szerint Moszkva kettős felhasználású árucikkeket is importál a világ legnépesebb országából.

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium bizalmas terveket készített arról, hogy 80-100 milliárd rúpiát (338-423 milliárd forint) költene kettős felhasználású – polgári és katonai célra egyaránt használható – elektronikai termékek beszerzésére Indiából. A terv része, hogy mindezt a nyugati kormányok elől elrejtett csatornákon keresztül bonyolítják le.

Russian,Flag,And,Indian,Flag,On,Cloudy,Sky.,Waving,In
A két ország jó kapcsolatai több évtizedre tekintenek vissza / Fotó: Shutterstock

Moszkva még beruházásokat is kilátásba helyezett indiai gyárakba és létesítményekbe, hogy még több terméket importáljon az FT által látott, kiszivárgott levelek szerint. Bár nem világos, hogy milyen mértékben hajtották végre a tervet, a részletes kereskedelmi adatok arra utalnak, hogy felpörgött a kétoldalú forgalom az elektronikai árucikkeknél.

A vámadatok alapján a levelekben említett kategóriában India összesen 60,6 millió dollár értékben exportált Oroszországba a háború kirobbanásától 2023 decemberig tartó időszakban, míg a konfliktus előtt minimális volt a forgalom a felek között. Például az indiai Innovio Ventures legalább 4,9 millió dollár értékben szállított Oroszországba elektronikus berendezéseket, köztük drónokat.

Orosz, indiai – két jó barát

A két ország jó kapcsolatai több évtizedre tekintenek vissza, ebből kifolyólag Újdelhi semmilyen büntetőintézkedést nem vezetett be Moszkva ellen, és nem ítélte el Oroszországot, inkább közvetítőként lép fel a konfliktusban. Oroszország kénytelen Ázsiában értékesíteni az energiahordozóit, India és Kína pedig előszeretettel veszi az engedményekkel értékesített orosz olajat. Előbbivel rúpiában történik az elszámolás.

India az energiahordozók mellett az orosz műtrágyát és fegyvereket is nagy mennyiségben importálja, miközben Oroszország az indiai gyógyszerek egyik legfőbb felvevőpiacának számít, és bekerült India öt legnagyobb kereskedelmi partnere közé. Az elemzők szerint Újdelhi az orosz–ukrán háború kirobbanása óta 10,4 milliárd dollárt spórolhatott az oroszországi importtal, bár 

az indiai finomítók sokszor a hordónkénti hatvandolláros ársapka feletti összeget fizetnek a fekete aranyért. 

A világ legnépesebb országa a kritikákra válaszul többször közölte: az orosz szállítmányok vásárlásával biztosítja a stabilitást a globális energiapiacokon, mivel nélkülük a világpiaci ár a duplája lenne. Narendra Modi indiai miniszterelnök júliusban Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ahol megvitatták a kétoldalú együttműködés elmélyítését.

Erdogan egyszerre kacsingat keletre és nyugatra - Törökország hivatalosan is csatlakozna a BRICS-hez

A keleti nyitással Erdogan és a BRICS is jól járhatna, a török elnök azonban úgy tendálna Kelet felé, hogy közben a Nyugattól kapott előnyökről és védelemről sem mondana le. Törökország közel húsz éve várja, hogy beléphessen az EU-ba – a BRICS-csatlakozástól viszont lehet, hogy csak hónapok választják el az országot.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.