BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
roszatom

Annyira elégedettek a törökök az orosz atomerőművel, rendeltek belőle még egyet

Az ajánlatot Erdogan elnök nyújtotta be személyesen. A Roszatom közleménye szerint a második erőművet a Fekete-tenger partján húznák fel.

A Roszatom ajánlatot kapott Recep Tayyip Erdogan török elnöktől egy második atomerőmű építésére az országban - mondta az állami vállalat vezetője, Alekszej Lihacsov az Izvestia híroldalnak.

roszatom
Még egy nukleáris erőművet rendelt a Roszatomtól Törökország / Fotó: AFP

Az ajánlat egyenesen Erdogan úrtól érkezett, amit Vlagyimir Putyin elnök is örömmel fogadott – közölte Lihacsov, aki szerint a most megrendelt atomerőművet a Fekete-tengeren fekvő Sinop-i telephelyen építhetnék fel.

A Roszatom törökországi projektjének bővítése belsős információk alapján már hónapok óta gondolkozik a török kormány, és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes már október 7-én is közölte, hogy 

Moszkva tanulmányozza egy második atomerőmű építésének lehetőségét Törökországban a szinopi telephelyen, és optimális megoldást készít elő erre a projektre.

Korábban, szeptember 23-án a Roszatom projektje szerint Törökországban épülő Akkuyu atomerőműben üzembe helyezték a külső biztonsági kupolát, amely fontos biztonsági elem. A betonozás után a védő kupola falainak vastagsága 1,5 m lesz. Az erőművet egy belső héjjal is felszerelik, amely a csővezetékek és a sarki daru tartószerkezeteként szolgál.

Új magyar atomerőmű: ezt kevesen tudják – együtt építik Paks II.-t az oroszok, a németek és az amerikaiak

Kivételes ipari együttműködés jött létre Magyarországon a háborús időszakban. Az új paksi atomerőmű építésébe a fél világ bekapcsolódott.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.