BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jégesőre és heves zivatarra figyelmeztet az Országos Meteorológiai szolgálat

Három vármegyére is narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat heves zivatarokra és jégesőre vonatkozóan. Baranya, Somogy és Zala vármegyében csapnak le a viharok

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya, Somogy és Zala vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

Transparent,Umbrella,Under,Rain,Against,Water,Drops,Splash,Background.,Rainy
Fotó: Shutterstock

A veszélyjelzés szerint

a három vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: szerdán több hullámban várhatók zivatarok. A cellákat általában viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések, intenzív eső, jégeső kísérheti.

Hőség: rekordok, tüzek, halottak Pekingtől Szicílián át az alpesi síközpontig

Szerdán is kitart az egész világot sújtó extrém meleg. Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is erdőtüzek tombolnak a hőség miatt. 2022-ben csak Európában 61 ezer ember halhatott meg a nyári hőség következtében, ez a szám pedig idén még magasabb lehet.

Heves zivatarokra elsősorban a késő délutáni, esti óráktól a délnyugati és az északkeleti területeken van esély. Délnyugaton nagyobb eséllyel várható zivatarrendszer kialakulása is. 

A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham, felhőszakadás és nagy méretű, három-négy centiméteresnél is nagyobb jég társulhat. 

A zivatarok különösen a déli országrészben éjszaka is folytatódhatnak.

Csütörtökön nap közben már jellemzően sokkal kevesebb helyen kell zivatarokra számítani az északkeleti és a nyugati tájakon, azonban még előfordulhatnak heves kísérőjelenségek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az időjárási helyzetre való tekintettel a legmagasabb, piros fokozatot is kiadhatják a délnyugati országrészre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.