Télen sokszor halljuk, hogy veszélyessé válhat a levegő a szállópor mennyiségének növekedése miatt. Ezek a pici részecskék az otthonunkban is megtalálhatók, a főzés során keletkeznek, sőt, még elzárt gáztűzhelyből is érkeznek a konyhánkba.
A Colorado State University egyik kísérlete megállapította, hogy egy átlagos amerikai, hálaadási menü elkészítése a többszörösére emelte egy háromszobás lakás 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű levegőben lebegő szemcsék, azaz finomrészecskékből álló káros szállópor mennyiségét. Ennek mértéke a tanulmány szerint akkora volt, amely négyszeresével meghaladta az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatalának túlzott kültéri légszennyezésre vonatkozó határát. Azért a kültéri adatot vették számításba, mert beltérre nem állapítottak meg ilyet.
A kísérlet és a tanulmány megállapításai azért megdöbbentők, mert az ilyen finomrészecskék (avagy PM2,5) könnyen megtapadnak a tüdőben, ahol asztmás rohamot, szívrohamot és agyvérzést okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az ilyen légszennyezés 4,2 millió korai halálhoz vezetett 2019-ben.
Finomrészecskék a szabadban leginkább a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából kerülnek a levegőbe, így a gépjárművek és erőművek működésével, az ipari tevékenységgel, az erdőtüzekkel és tarlóégetéssel, valamint a házak fűtéséhez használt fával és szénnel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség leírása szerint.
A Bloomberg összeállítása szerint az otthonokban a legnagyobb PM2,5 légszennyező a konyha, azon belül is a főzőterület. Több kutatás megállapította, hogy
a gáztűzhelyek még akkor is káros anyagokat engednek a levegőbe, amikor nem használják azokat.
Ilyen anyag például a nitrogéndioxid, a benzol, vagy a metán.
A főzés önmagában még rátesz egy lapáttal a kibocsátásra. A hevítés során káros kemikáliák és finomrészecskék kerülnek a levegőbe függetlenül attól, hogy olajat, húst vagy zöldséget teszünk a tűzhelyre. Igaz a hús elkészítése során több károsanyag jut a konyha levegőjébe.
Ha pedig meg is égetjük a fogást, akkor már olyan gázok is felszabadulhatnak, mint az izociánsav, ami egyszerre erős tüdőirritáló és rákkeltő lehet. Az alapanyag és az elkészítés módja is befolyásolja a levegőbe kerülő részecskéket és gázokat. A gőzölés és a forralás ilyen téren biztonságosabb a sütésnél.
Nicola Carslaw, a University of York belső légtérrel foglalkozó tanára felhívta a figyelmet, hogy az olaj fajtája sem mindegy, de annak kezelése sem.
Az olívaolaj felhevítése például rettentő káros az egészségre, így azt annak ellenére sem ajánlja, hogy sztárséfek ezt mutatják.
A kutatók szerint a szellőztetés kulcsfontosságú az egészségmegőrzés kapcsán, főleg a jól szigetelt otthonokban. A környezetszennyezés csökkentésére jó megoldás a tűzhely feletti páraelszívó is, ám fontos, hogy ne légkeringtető, hanem olyan HEPA szűrővel felszerelt eszköz legyen, ami egyenesen a szabadba vezeti az ételszagot. Az ionizálással működő eszközöktől viszont óva intenek a szakértők, mert azokkal tüdőirritáló ózon kerülhet a levegőbe.
Légtisztítóteszt: becsempészik a szobába a hegyi levegőt – kiderült, melyik a legjobbA levegő tisztasága nagyban befolyásolja életminőségünket, jelentős hatással van az egészségünkre is. Szerencsére ma már nem kell egészen a hegyekig mennünk a friss levegőért, a légtisztítóknak köszönhetően otthonunk kényelmében is élvezhetjük azt. De hogyan válasszon a fogyasztó okosan a nagy kínálatból? A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség friss tesztjén 12 különböző légtisztító készüléket hasonlítottak össze. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.