BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ne edd meg a sült fogpiszkálót! - figyelmeztetnek a dél-koreai hatóságok

Új őrület terjed a dél-ázsiai országban.

A dél-koreai élelmiszerügyi minisztérium egészségügyi figyelmeztetése arra szólította fel az embereket, hogy ne egyenek keményítőből készült, sült krumplira emlékeztető formájú, sült fogpiszkálókat. Ez a gyakorlat vírusként terjedt el a közösségi médiában.

Dél-koreai finomságok – sült fogpiszkáló  nélkül. Fotó: AFP

A TikTokon és az Instagramon több ezer lájkot és megosztást kaptak azok a videoklipek, amelyeken a szereplők keményítőből készült, fűszerekkel, például sajtporral ízesített, majd megsütött fogpiszkálókat fogyasztanak.

Élelmiszerként való biztonságosságukat nem ellenőrizték

– közölte az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztérium az X közösségi médiaplatformon, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében. „Kérjük, ne fogyasszák (ezeket)!”

Hozzátették, hogy vírusként terjednek azok a videók, amelyeken az egészségügyi terméknek számító fogpiszkálókat olajban sütik és fogyasztják.

@nbcnews

South Korea is urging people not to eat fried toothpicks made of starch in a shape resembling curly fries, after videos of the practice were widely shared on social media.

♬ original sound - nbcnews

A világ más részein fából készült fogpiszkálókkal szemben Dél-Koreában édesburgonyából vagy kukoricakeményítőből készítik ezeket, szorbittal vagy a gyümölcsökből kivont cukoralkohollal ízesítik. A módszer egyik nagy előnye, hogy az alapanyag környezetbarát és biológiailag lebomlik. A kis pálcikákat ételfestékkel zöldre színezik. Az olajban sült fogpiszkáló egy összekunkorodott sült krumplira hasonlít.

Dél-Koreában nagy hagyománya van az úgynevezett „mukbang” műsoroknak, ezek gyakorlatilag élő egyenes adásban közvetített „evésshow-k”. Többnyire gyorsételeket esznek, gyakran egy órán keresztül, vagy még tovább.

A mukbangvideókban a tartalomkészítők általában furcsa vagy szokatlan ételek túlzott mértékű fogyasztását mutatják be. Sokak szerint a sült fogpiszkálók megjelenése a közösségi médiában a mukbangvideók legújabb irányzatának tekinthető. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.