A dél-koreai élelmiszerügyi minisztérium egészségügyi figyelmeztetése arra szólította fel az embereket, hogy ne egyenek keményítőből készült, sült krumplira emlékeztető formájú, sült fogpiszkálókat. Ez a gyakorlat vírusként terjedt el a közösségi médiában.
A TikTokon és az Instagramon több ezer lájkot és megosztást kaptak azok a videoklipek, amelyeken a szereplők keményítőből készült, fűszerekkel, például sajtporral ízesített, majd megsütött fogpiszkálókat fogyasztanak.
Élelmiszerként való biztonságosságukat nem ellenőrizték
– közölte az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztérium az X közösségi médiaplatformon, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében. „Kérjük, ne fogyasszák (ezeket)!”
Hozzátették, hogy vírusként terjednek azok a videók, amelyeken az egészségügyi terméknek számító fogpiszkálókat olajban sütik és fogyasztják.
A világ más részein fából készült fogpiszkálókkal szemben Dél-Koreában édesburgonyából vagy kukoricakeményítőből készítik ezeket, szorbittal vagy a gyümölcsökből kivont cukoralkohollal ízesítik. A módszer egyik nagy előnye, hogy az alapanyag környezetbarát és biológiailag lebomlik. A kis pálcikákat ételfestékkel zöldre színezik. Az olajban sült fogpiszkáló egy összekunkorodott sült krumplira hasonlít.
Dél-Koreában nagy hagyománya van az úgynevezett „mukbang” műsoroknak, ezek gyakorlatilag élő egyenes adásban közvetített „evésshow-k”. Többnyire gyorsételeket esznek, gyakran egy órán keresztül, vagy még tovább.
A mukbangvideókban a tartalomkészítők általában furcsa vagy szokatlan ételek túlzott mértékű fogyasztását mutatják be. Sokak szerint a sült fogpiszkálók megjelenése a közösségi médiában a mukbangvideók legújabb irányzatának tekinthető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.