BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen sarcolnák meg az egynapos turistákat külföldön

Velence után egy svájci falu is belépődíjjal kompenzálná a turistadömping okozta problémákat. Lauterbrunnen lakosait is egyre inkább aggasztja az egy napra autóval érkező turisták után hátrahagyott szemét, valamint az elszálló bérleti árak.

Belépődíjat szednének a turistáktól a Barni-felvidéken található festői szépségű svájci Lauterbrunnenben. Az önkormányzat már egy munkacsoportot is felállított a feladat elvégzésére.

turisták
A festői szépségű Lauterbrunnen a turisták egyik kedvence / Fotó: Shutterstock

A helyieket egyre inkább aggasztja a kiránduló tömeg által hátrahagyott szemét mellett az is, hogy nem mindenki hagy pénzt a szálláshelyeken és az éttermekben. 

A közel 2600 fő lakosú település utcái zsúfolásig megtelnek járókelőkkel és autókkal a szezonban. Ilyenkor több ezerre tehető azoknak a látogatóknak a száma, akik csak azért hajtanak át a falun, hogy megnézzék a híres Staubbach-vízesést. 

A turisták készítenek egy szelfit, és már tovább is állnak

A díjfizetés csak azokat a turistákat érintené, akik egy napra autóval érkeznek, és még aznap távoznak is – számolt be a tervekről a Házipatika és néhány turisztikai oldal. 

Az önkormányzat 5 és 10 svájci frank, átszámítva mintegy 2 és 4 ezer forint körüli belépődíjban gondolkodik, amit egy okostelefonos applikáción keresztül lehetne befizetni.

Velencében például egy pilotprogram keretében április 25-től július 25-ig 5 eurót kell fizetni azoknak látogatóknak, akik reggel 8:30 és 16 óra között érkeznek a városba, és még aznap távoznak is. 

Velencében június 25-ig 5 eurót fizetnek a látogatók / Fotó: Marco Bertorello / AFP

Velencében mentesek az adófizetés alól

  • a belföldi lakosok, 
  • az ott éjszakázó vendégek, 
  • a diákok és 
  • a 14 éven aluli gyermekek.

Nem éri meg kockáztatni, aki bliccel, 300 eurós bírságot is kaphat

Velence az évi mintegy 15 millió látogatóval a világ egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A tömegturizmus ugyan rengeteg bevételt hoz a városnak, de nagyon sok gondot is okoznak a látogatók. 

A svájci Lauterbrunnen nem az egyetlen, amely az olaszországi Velence példáját követi a belépőjegy bevezetésének tervével. Hasonló intézkedésre szánta el magát az ugyancsak a Berni-felvidéken fekvő Iseltwald is. 

Iseltwald nem belépőjegyet, hanem szelfidíjat szed. Annak, aki a tónál, idilli környezetben szeretne magáról fotót készíteni, öt frankot kell fizetnie 

– írja a Turizmus.com.

Internetes források szerint Lauterbrunnen szépsége ihlette a Gyűrűk Ura íróját, J. R. R. Tolkient is  regénye megírására. Ennek és az Instagramnak köszönhetően nagyon népszerű lett a település a közösségi médiában. A Berni-felvidékre évente több millió turista zarándokol el a világ minden tájáról. Világszerte pedig már több mint hatvan turistaparadicsom vezetett be hasonló intézkedést.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.