BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elmúlt év rekordot hozott rekord hátán

Rekordmeleget hozott a Földön az elmúlt egy év mindegyik hónapja és a következőkben további hőhullámok várhatók.

A globális átlaghőmérséklet idén májusban 1,52 Celsius-fokkal haladta meg a történelmi átlagot és egyben rekordmeleget hozott az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szerint. Az elmúlt 12 hónap globális átlaghőmérséklete pedig 1,63 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz meghaladta azt az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, amely a döntéshozók szerint veszélyezteti a fennálló ökoszisztémát – írja a Bloomberg.

A klímaváltozás felerősíti a szélsőséges időjárás hatásait és rekordoka hoz
A klímaváltozás felerősíti a szélsőséges időjárás hatásait és rekordoka hoz / Fotó: Angelos TZORTZINIS / AFP

Rekordmeleg 

Magyarországon a HungaroMet (volt OMSZ) adatai szerint májusban 12 nap számított nyári napnak, amely kettővel haladja meg az 1991 ̶ 2020 közötti középhőmérsékletet. Az időjárási adatszolgáltató megjegyezte, hogy hazánkban májusban hőségnap nem volt, miközben a sokéves átlag 1 nap ilyenkor.

Májusban hazánk egész területén melegebb volt a szokásosnál: a középhőmérséklet 1,4 Celsius-fokkal alakult magasabban az 1991 ̶ 2020-as sokéves értéknél. 

A 17,5 Celsius-fokos havi középhőmérséklet a 16. legmelegebb május volt 1901 óta, holtversenyben az 1924-es és az 1945-ös év májusaival.

Indiában májusban több mint 50 Celsius-fokot mértek, az elmúlt napokban pedig százan haltak meg a legmelegebb szövetségi államban. Az Egyesült Királyságban is megdőlt a májusi melegrekord.

Májusi átlagos hőmérséklet a Földön, grafika.
 

Az elmúlt években az El Niño jelentkezett a Csendes-óceánon. Ez a jelenség az egész Földre kihat, és jellemzően hőmérsékleti rekordokat hoz. Helyét ezekben a hónapokban veszi át a La Niña, amely egyes helyeken szárazságot, máshol pedig áradásokat és hurrikánokat okoz. A La Nina akkor fordul elő, amikor a Csendes-óceán felszíne az Egyenlítő mentén lehűl, míg az El Nino akkor, amikor a vízfelszín felmelegedik.

A hőség még csak ezután mutatja ki a foga fehérjét

Matthew Dross meteorológus szerint az Atlanti-óceán hőmérséklete rekordokat döntött az elmúlt hónapokban, és hozzájárul majd a délkelet-európai országokban uralkodó hőséghez. A klímamodellek szerint az idei lesz az eddigi legmelegebb év. Perzselő nyárra kell készülni az északi féltekén.

Júniusban több turista meghalt a görögországi rekkenő hőségben és erdőtüzek törtek ki. Az Európában tapasztalható magas hőmérséklet azt is jelenti, hogy az erdőtüzek kockázata rendkívüli magas Görögországban és Spanyolországban, és a Francia Riviérán.

Fotó: Angelos TZORTZINIS / AFP

A Bloomberg meteorológusi körképe szerint Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban lesz a legmelegebb júliusban. Eközben Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban átlag alatti hőmérséklet várható a hónap nagy részében. Nagy-Britanniában és Franciaországban az átlag alatti csapadékmennyiség várható júliusban.

Észak-Olaszország és a Balkán északi része a heves esőzések, pusztító szelek, viharok és jégesők központjai lesznek júliusban mivel itt ütközik össze az észak-európai hűvösebb és a délkeleti melegebb levegő.

Hőség: újabb nyári rekordok dőlhetnek meg idén Európában

Szinte minden évben találkozhatunk valamilyen melegrekorddal a nyár folyamán is. A csúcshőmérsékletek megdőlése és a különböző éghajlati jelenségek megjelenése kapcsán a szakértők felhívják a figyelmet a Föld felmelegedésére, amely komolyabb és tudatosabb környezeti odafigyelést igényel Európában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.